În lumea asta a sportului (în special) îşi dau cu presupusul tot felul de indivizi, unii documentaţi cât de cât, alţii – după „ureche”.
Am văzut, zilele trecute, în mass-media locală un articol ce se referea la mult discutatul CERTIFICAT DE IDENTITATE SPORTIVĂ.
Pentru că puţine echipe au acest document, s-a făcut deja o „tragedie”.
Ce nu ştie „insul”, că sunt două feluri de C.I.S., de aceea zic, dacă nu ştii, nu te băga.
încerc să explic, poate o înţelege şi el, dar şi alţii, care este diferenţa între cele două C.I.S.-uri. Mai întâi, activitatea sportivă se desfăşoară în ROMÂNIA după o lege (69/2000) a sporturilor. Printre stufoasele sale articole, unul se referă la participarea în competiţii sportive a cluburilor dacă îndeplinesc mai multe condiţii.
La nivel judeţean, toate echipele afiliate, cele care participă în campionatul judeţean de fotbal,
au CERTIFICATE DE IDENTITATE SPORTIVĂ,
document din care reiese că acestea sunt o structură sportivă afiliată la A.J.F. DÂMBOVIŢA şi care pot participa la mai multe sporturi.
Numai că acest
C.I.S., eliberat de DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE SPORT DÂMBOVIŢA,
este valabil doar pe raza judeţului care l-a eliberat şi, cel mai important, nu creează „relaţii contractuale” între jucători şi club, adică este NON-AMATOR, amator pe înţelesul tuturor. Participi la competiţie din plăcere, fără nicio pretenţie financiară (legală) de la club. Există însă şi al doilea CERTIFICAT DE IDENTITATE SPORTIVĂ, pe care ţi-l eliberează MINISTERUL SPORTULUI, care creează relaţii contractuale de muncă. Acest document este obligatoriu dacă treci la fotbalul naţional, cu afiliere la F.R.F.
Nu este o „sperietoare” obţinerea lui. Toţi ştiu că, atunci când înfiinţezi o firmă privată, trebuie să întocmeşti nişte documente. Mai întâi, cei care se asociază în vederea înfiinţării unui club trebuie să-şi
aleagă un CONSILIU DE CONDUCERE, apoi să-şi întocmească un STATUT propriu, acte cu care se prezintă la TRIBUNAL pentru ratificare. Trebuie, apoi, să se înscrie la MINISTERUL JUSTIŢIEI, să-şi deschidă un cont în bancă.
Problemele de patrimoniu, sediu, ştampilă le au deja toate cluburile afiliate la A.J.F. DÂMBOVIŢA.
Cu dosarul complet (în mai I multe exemplare) se prezintă la MINISTERUL SPORTULUI pentru eliberarea CERTIFICATULUI DE IDENTITATE SPORTIVĂ, numai că acesta, eliberat de M.T.S., dă dreptul clubului la „PERSONALITATE JURIDICĂ”.
Clubul trebuie să încheie contracte sau convenţii civile cu toţi jucătorii şi antrenorii, din acest moment aceştia devenind „PROFESIONIŞTI”, indiferent la ce nivel valoric evoluează.
Diferenţa este că, la nivel naţional, C.I.S.-ul eliberat de M.T.S. este obligatoriu, iar la nivelul judeţului nu este obligatoriu acest C.I.S., ci cel
eliberat de DIRECŢIA JUDEŢEANĂ DE SPORT.
Revenind la cazurile dezbătute în presă, trebuie menţionat că F.R.F. nu primeşte la jocurile de baraj echipe de amatori fără C.I.S. eliberat de M.T.S. De aceea, pentru echipele care vor participa la jocurile de baraj este obligatoriu acest document.
Dintre cluburile care au şanse (din Liga a 4-a) să participe la jocurile de baraj, precum F.C. ANINOASA, ATLETIC FIENI, FLACĂRA MO-
RENI, COMERŢUL BREZOAELE, PETROLUL TÂRGOVIŞTE etc., doar
ATLETIC FIENI, BRADUL MORO-ENI şi PETROLUL TÂRGOVIŞTE au
C.I.S.-ul eliberat de M.T.S. Ştim însă
că F.C. ANINOASA, FLACĂRA M O R E N I , COMERŢUL BREZOAELE
sunt în diferite stadii cu documentele respective, şi, dacă se doreşte, într-o lună pot intra în posesia mult discutatului C.I.S. Practic, acesta trebuie să îl obţină până la data disputării jocurilor de baraj, luna IUNIE.
Avantajele pe care le creează acest C.I.S. unui club sunt că acesta devine „profesionist” şi poate legitima jucători amatori de unde doreşte, când doreşte (mai puţin ultimele 6 etape), de la orice club, fără acceptul acestuia, dacă jucătorul este amator şi încheie pentru prima dată un contract sau convenţie civilă, înregistrate la A.J.F. DÂMBOVIŢA.
Având drepturi, sunt şi obligaţii faţă de jucători, dar despre acestea şi multe altele, în zilele următoare. E bine să informăm corect cititorii noştri, iar când nu ştim ceva precis, să ne documentăm, apoi să scriem…
P.S. Cum rămâne cu „lovitura”?!…
SĂ CUNOAŞTEM REGULAMENTUL CERTIFICATUL DE IDENTITATE SPORTIVĂ A DEVENIT „SPERIETOARE”?!
Date: