CAS pentru PFA şi profesii liberale, cu sume mărite

Date:

taxDin acest an cresc sumele minime şi maxime de plată la stat. Contribuţia minimă pe care persoanele fizice trebuie să o plătească pentru asigurarea în sistemul de pensii va creşte anul acesta, după ce câştigul salarial mediu stabilit pentru 2014, în funcţie de care se calculează CAS la persoanele fizice, a fost majorat de 75 de lei printr-o lege publicată în decembrie anul trecut în Monitorul Oficial. Şi cum nu totul este perfect pe lumea asta, odată cu creşterea salariului mediu, şi suma maximă care va fi platită la stat este mai mare începând cu 2014.
În timp ce în 2013 acest câştig salarial a fost de 2.223 de lei, în 2014 el creşte până la 2.298 lei. Majorarea salariului mediu determină şi creşterea bazei de calcul a contribuţiilor de asigurări sociale pentru persoanele fizice care obţin venituri din activităţi independente.
Potrivit normelor legale, aceşti contribuabili datorează la sistemul de pensii o contribuţie de 31,3% din venitul declarat, adică venitul pentru care doresc să se asigure.
Totuşi, acest venit nu poate fi mai mic de 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, dar nici mai mare de echivalentul a de 5 ori câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat.
În 2013, când salariul mediu era stabilit la 2.223 lei, baza de calcul pentru CAS era cuprinsă între 778 de lei şi putea ajunge până la maxim 11.115 de lei. Odată cu majorarea câştigului salarial mediu la 2.298 lei, în 2014, venitul declarat la pensii va fi de minim 804 lei şi de maxim
11.490 lei.
Declararea veniturilor care reprezintă baza lunară de calcul a contribuţiilor de asigurari sociale (pensii) se realizează prin depunerea la organul fiscal de domiciliu a unei Declaraţii privind venitul asigurat la sistemul public de pensii (formularul 600, introdus prin Ordinul ANAF nr. 874/2012).
Formularul pentru declararea bazei de calcul a CAS trebuie depus de: întreprinzător titular al unei întreprinderi individuale; membru al unei întreprinderi familiale; persoană fizică autorizată să desfăşoare activităţi economice; persoana care realizează venituri din profesii libere; persoana care realizează venituri din drepturi de proprietate intelectuală la care impozitul pe venit se determină pe baza datelor din evidenţa contabilă în partidă simplă. Oricare dintre persoanele menţionate anterior nu trebuie să depună Declaraţia privind venitul asigurat la sistemul public de pensii pentru că nu mai datorează contribuţii la pensii dacă: obţine şi venituri salariale sau indemnizaţii de şomaj sau beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.
Potrivit Codului fiscal, nu datorează contribuţia la pensii: contribuabilii al căror venit net anual, respectiv valoarea anuală a normei de venit, după caz, raportat la cele 12 luni ale anului, este sub 35% din câştigul salarial mediu brut utilizat la fundamentarea bugetului asigurărilor sociale de stat, persoanele care sunt asigurate ale sistemului public de pensii ca urmare a obţinerii de venituri salariale sau indemnizaţii şomaj, persoanele care beneficiază de una din categoriile de pensii acordate în sistemul public de pensii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...