Zbucium şi agitaţie în politica românească Grupările Blaga – Flutur şi Falcă – Udrea se luptă pentru şefia PDL

Date:

Vasile BlagaPrejudiciu de peste 900 de milioane de euro, semnalat de Curtea de Conturi

Desigur, nobilele idealuri ale furtului nu sunt abandonate de românii de orientare democrat-liberală, nici în clipele de restrişte. De exemplu, fostul şef al PDL Diaspora, William Brînză, care nu a făcut mare brânză pentru imaginea cetăţeanului român, emigrant de nevoie, a fost acuzat că a plecat din sediul de la Modrogan al partidului cu tot cu calorifere şi prize. Cazul nu este singular. Incidentul Brînză vine după ce, în urmă cu câţiva ani, fostul senator Marius Marinescu a plecat din PDL cu tot cu vasul de la toaletă. Cele două incidente sunt în nota comună a mentalităţii demo-crat-liberale. Este posibil ca acestea să fie contravaloarea despăgubirilor morale pe care le-au decis cu de la sine putere Marinescu şi Brînză pentru daunele psiho-nevrotice produse de înfrângerea din 2012 a partidului mult iubit.
Banii şi morala
Dar, repetăm, cele două incidente sau accidente moral-comportamentale sunt în nota comună a viziunii de dezvoltare economică individuală sau de grup. Acum câteva zile, preşedintele Curţii de Conturi a semnalat un prejudiciu de peste 900 de milioane de euro. Ştiţi cine este preşedintele Curţii de Conturi? Nu? Este Nicolae Văcăroiu, fost prim-ministru PDSR, pe care populaţia, la vremea respectivă, îl alinta cu numele de Votcăroiu. Dar, ce-a fost a fost. Acum, dezvăluirea domnului Văcăroiu a băgat în priză tot PSD-ul, fost PDSR, care, prin purtătorul de cuvânt al PSD, europarlamentarul Cătălin Ivan, a tras concluzia că respectivul prejudiciu „poate să indice un adevărat jaf sistematic din bani publici”, petrecut în timpul guvernărilor PDL. Problema este cuvântul „poate”, care nu este sinonim cu „sigur”. Dar asta este o problemă de subtilitate carpatină, ce depăşeşte puterea de înţelegere a românilor pe care domnul preşedinte al României, preaplin de îngăduinţă şi milostivă înţelegere, duminică, în direct la televizor, la un moment dat, i-a făcut proşti grămadă, dar nu grămadă vest-europeană, fiindcă occidentalii par deştepţi şi când pică de proşti, că aşa am fost noi deformaţi să-i vedem, ci grămadă est-europeană.
Să ne întoarcem la Cătălin Preda, purtătorul de propoziţii al PSD: „După ce USL a atenţionat în legătură cu corupţia şi clientelismul guvernărilor PDL, astăzi şi Curtea de Conturi ne oferă o cifră vis-a-vis de imensul prejudiciu adus de PDL: aproape un miliard de euro! Este dovada inatacabilă că, într-o perioadă de criză în care românilor li s-au impus măsuri de austeritate fără corespondent în Europa, instituţiile statului risipeau banii în interesul clientelei politice. (…) Încă din momentul preluării guvernării, USL a început să scoată mizeria la suprafaţă. Am depus plângeri penale cu privire la activitatea conducerilor de la Economie, ANRMAP, Dezvoltare Regională, ANAF-ul lui Blejnar, CNAS, din timpul fostelor guvernări PDL. Şi noi şi Curtea de Conturi am semnalat aceste nereguli instituţiilor abilitate, care sunt singurele în măsură să facă lumină în ceea ce pare a fi un adevărat jaf sistematic din bani publici! Se pare că românii au fost puşi să sufere, în timp ce clientela politică s-a îmbogăţit pe spinarea şi pe banii lor”. Dacă se ascunde un mare adevăr în spusele purtătorului USL de cuvânt, te întrebi: este corect să fie executat silit doar Adrian Năstase? De ce să nu fie aplicată aceeaşi cură de slăbire financiară, desigur individuală, şi lui Boc şi bine dispusei sale găşti ce şi-a plimbat fizicul pe la putere? Ce-ar fi să li se zvârle chiftele cu praştia, printre gratii?
Dar, în spaţiul politicii PDL, grijile sunt altele, deocamdată. Astfel, prim-vicepreşedin-tele PDL, Cezar Preda, a declarat că Elena Udrea ar putea să revină în prim-planul partidului dacă se autopropune şi Convenţia sau Consiliul Naţional de Coordonare al PDL va lua această decizie, deoarece el, Cezar Preda nu are nimic împotriva niciunui coleg care a muncit: „În general, PDL are prevăzut şi în Statut, noi aveam o cutumă, aceea a autopropunerii. Această cutumă s-a dovedit a fi cea mai eficientă în ceea ce priveşte mersul înainte al partidului. În general, nu mă cooptează nimeni, mă cooptez eu. Şi cred că va funcţiona”. Cutuma = obiceiul, se traduce prin istorica şi de mult atestata gândire „dacă voi nu mă vreţi, eu mă vă vreau prin… autopropunere.
Iubirea de partid, mai tare ca iubirea de ţară
în contra partidă de idealuri liberal-democrate, fostul vicepreşedinte PDL, Sever Voinescu, reia critica la adresa partidului al cărui membru este, concluzionând că formaţiunea politică din care face parte „nu mai e în stare să atragă nimic” din electoratul „dreptei”: „(… ) Noua Republică a devenit partid cu acte în regulă. (… ) Forţa Civică creşte numeric şi se dezvoltă instituţional în ritmul planificat de şefii ei. (…) Eu ştiu patru grupuri de oameni din politică, din business sau şi din politică şi din business care se reunesc şi discută aprins între ei viitorul dreptei. Fac planuri, vor să se angajeze. Sunt oameni care nu mai cred nici în acest PDL, nici în acest PNL, dar care nu vor să se demobilizeze, să plece acasă trişti. E semn bun: ceva se va întîmpla în viitor pe partea dreaptă, acolo unde PDL pare că nu mai e în stare să atragă nimic, din păcate”. Desigur, asemenea afirmaţii nu puteau trece neobservate de tolomaci. Voinescu a fost catalogat de către prim-vicepreşedintele Cezar Preda drept „trădător”. Mai puţin agitat din punct de vedere fizic, dar şi nervos, Theodor Paleologu, fost ministru PDL al Culturii, a fost de părere că din frământările partidelor de dreapta nu va ieşi mare lucru, „în afară de un rezultat dezastruos la alegerile europene din 2014”: „Eu nu prea «sper» nimic, speranţa fiind în genere proastă sfătuitoare în politică. Eu doar observ, analizez, cântăresc. Din «fierberea», de care vorbeşte prietenul meu (n. red.: Sever Voinescu), nu ştiu dacă va ieşi mare lucru în afară de un rezultat dezastruos la alegerile europene din 2014 ca efect al diviziunii forţelor de «dreapta»”.
Deocamdată, zarurile au fost aruncate. în acest moment, Vasile Blaga este singurul candidat la şefia PDL. Liderul democrat-liberalilor este susţinut de Cezar Preda şi Gheorghe Flutur, ce consideră că Blaga „a demonstrat că iubeşte partidul” şi trebuie lasat să-şi ducă la capăt proiectele. Deja prim-vicepreşedintele PDL, Cezar Preda, şi secre-tarul-general, Gheorghe Flutur, au început campania în teritoriu pentru ca Vasile Blaga să obţină un nou mandat în fruntea partidului. în plus, Gheorghe Flutur susţine că Blaga este cel mai potrivit să consolideze partidul. Dar, nici în PDL nu există unitate deplină. Un eventual contracandidat al lui Vasile Blaga la conducerea PDL ar putea fi Gheorghe Falcă, susţinut puternic de Elena Udrea, în continuare apropiată a preşedintelui Traian Băsescu. Facţiunea Udrea-Falcă este susţinută de membri cu notorietate din rândurile PDL, printre care fostul premier Emil Boc şi fostul preşedinte al Camerei Deputaţilor Roberta Anastase.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...