Se poate ieşi la pensie şi mai devreme!

Date:

batrniVârsta standard de pensionare se va reduce pentru persoanele care au lucrat în grupa I de muncă, după cum se arată într-un act normativ intrat în vigoare la începutul acestui an. Mai exact, cei care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în condiţii speciale.
Legea pensiilor a fost modificată la sfârşitul anului trecut prin Legea380/2013, publicată în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 842, din 30 decembrie 2013. Noile reglementări, în vigoare din 2 ianuarie 2014, stabilesc că persoanele care au lucrat în grupa I de muncă înainte de 1 aprilie 2001 vor fi încadrate în condiţii speciale.
„Acest lucru înseamnă că vor beneficia de o reducere de trei ani la vârsta de pensionare pentru fiecare şapte ani munciţi în această grupă. Concret, potrivit legii deja în vigoare, pentru un stagiu de cotizare realizat în grupa I de muncă de 6 ani, vârsta standard de pensionare se reduce cu 3 ani. De asemenea, pentru 18 ani de muncă, scăderea va fi de 8 ani, în timp ce pentru 26 de ani şi peste 26 de ani de muncă, vârsta standard de pensionare scade cu 13 ani.
Conform legii pensiilor, din grupa I de muncă fac parte locurile de muncă din mai multe domenii, dintre care: unităţile miniere, pentru personalul care îşi desfăşoară activitatea în subteran cel puţin 50% din timpul normal de muncă în luna respectivă; activităţile de cercetare, explorare, exploatare sau prelucrare a materiilor prime nucleare, zonele I şi II de expunere la radiaţii; activităţile din domeniul apărării naţionale, ordinii publice şi siguranţei naţionale; aviaţia civilă; activitatea din sectoarele care utilizează materii explozive, pulberi şi muniţii; activitatea din locurile de muncă încadrate în categoriile de risc radiologie III şi IV din centrale nuclearoelectrice, unităţi de cercetare-dezvoltare în domeniul nuclear, unităţi de fabricare a combustibilului nuclear, unităţi de tratare şi depozitare a deşeurilor radioactive, instalaţii radiologice şi alte instalaţii nucleare; activitatea desfăşurată în subteran la construcţii hidrotehnice de tuneluri, de galerii, precum şi de centrale electrice subterane, la exploatări din cariere prin tuneluri şi galerii; activitatea desfasurată în subteran: lucrări de construcţii, întreţinere şi reparaţii de tuneluri, de căi ferate, drumuri, precum şi galeriile aferente, cu adâncimi mai mari de 8 m; activităţile desfăşurate în subteran în cadrul metroului; activitatea de exploatare portuară desfăşurată de docheri şi de docheri-mecanizatori; activitatea desfăşurată de personalul navigant din unităţile de transport maritim şi fluvial, care lucrează în sala maşinilor de pe navele maritime şi fluviale cu capacitate de peste 600 CP; lucrări permanente sub apă la suprapresiune: scafandri şi chesonieri; activitatea desfăşurată de personalul de pe platforme marine; activitatea desfăşurată de personalul care lucrează în exploatări forestiere: fasonatori, corhănitori, funicu-larişti, tractorişti, conducători de tractoare articulate forestiere, sortatori.
Noile reglementări nu se vor aplica retroactiv, astfel că de reducerea la vârsta de pensionare vor beneficia doar cei care depun de acum încolo dosarele de pensionare.
Legea nr. 380/2013, aplicabilă deja, mai stabileşte că, în vederea reducerii vârstelor de pensionare, perioadele de vechime în muncă realizate în grupa a II-a de muncă până la data de 1 aprilie 2001 constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite”, ne-a comunicat Daniela Stoenescu, putător de cuvânt la CJP Dâmboviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...