Fonduri europene pentru CNM Curtea Domnească

Date:

curtea domneacaDacă se poate, de ce nu? Mai ales că există noi oportunităţi lansate de curând în ceea ce priveşte acest aspect. Ca atare, Conducerea Complexului Naţional Muzeal Curtea Domnească Târgovişte a înaintat deja Consiliului Judeţean Dâmboviţa patru propuneri de proiecte europene pentru perioada 20142020.
Unul dintre acesta vizează restaurarea şi valorificarea Ansamblului Monumental Curtea Domnească şi a Porţii Seimenilor. „Ne dorim, prin atragerea de fonduri europene, să finalizăm restaurarea începută cu ceva ani în urmă, şi aici ne gândim la restaurarea picturii în Biserica Mare Domnească, la intervenţii de restaurare pe baza Turnului Chindia, unde sunt ceva probleme şi, de asemenea, Biserica Paraclis, cea de lângă Turnul Chindiei. Biserica Sfânta Vineri ar intra, de asemenea, în acest proiect. Ne-am gândit să alipim în proiect şi Poarta Vânătorilor sau Poarta Seimenilor, cum mai este cunoscută, care a suferit mult în trecut şi asupra căreia, din păcate, până acum, nimeni nu şi-a îndreptat atenţia”, a declarat directorul Complexului Muzeal, Ovidiu Cîrstina.
Un alt proiect are ca scop conservarea şi valorificarea patrimoniului cultural al complexului muzeal. „Spuneam că avem un patrimoniu bogat, diversificat în depozitele din muzeele dâmboviţene, însă aceste depozite sunt amenajate, dar, totuşi, improprii, în sensul că, deşi noi asigurăm tot ce înseamnă condiţii de depozitare, nu au fost create special pentru a adăposti bunuri de patrimoniu. De altfel, muzeele – niciunul dintre ele nu este într-o clădire proiectată să adăpostească o expoziţie muzeală, şi atunci ne-am gândit că este nimerit şi am propus pentru acest lucru realizarea pe fonduri europene a unei clădiri noi, care să aibă ca scop păstrarea, depozitarea bunurilor şi restaurarea, deci depozite şi laboratoare de restaurare. O clădire care să fie construită în curtea Muzeului Scriitorilor, în partea din spate, unde există spaţii pentru aşa ceva”, mai spune Ovidiu Cîrsti-na.
O altă propunere de proiect se referă la Casa Atelier Gabriel Popescu, de la Vulcana Pandele, unde sunt probleme, pentru care se pare că ar fi nevoie de o sumă mare de bani. „Ne-am gândit prin acest proiect, dacă vom reuşi să obţinem finanţare, să restaurăm clădirea, casa veche, casa părintească şi să creăm acolo nişte facilităţi pentru a avea în fiecare an o tabără de creaţie pictură-sculptură sau poate două tabere cu ambele componente, întrucât în judeţ nu există un astfel de proiect care să aducă artişti plastici din ţară, care să picteze o perioadă aici şi să lase muzeului lucrările pe care le realizează”, spune directorul C.N. Curtea Domnească.
Ultimul proiect se referă la Muzeul de Istorie, pentru care propunerile ar fi de intervenţie pe partea de construcţie, acolo unde sunt probleme, şi refacerea expoziţiei de bază a muzeului. „Practic, o regândire a expoziţiei, o regândire a spaţiului şi a funcţionalităţii acestora”, concluzionează Cîrstina.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...