24 ianuarie, Ziua Unirii, va fi marcată anul acesta la Târgovişte într-o manieră culturală, dincolo de populismul politicienilor

Date:

ziua unirii„Promovarea culturii redevine o prioritate naţională. Ministerul Culturii şi-a fixat obiective îndrăzneţe, încercăm să remodelăm şi să reconstituim imaginea Ministerului Culturii, ca o imagine a unei instituţii active, care se implică în modul concret, în modul efectiv şi nu doar afectiv în viaţa fiecăruia dintre noi. în ceea ce priveşte metoda noastră de a organiza anul acesta evenimente în cadrul ministerului, pot să vă spun că pe termen scurt, instituţia pe care o reprezint se va implica nu numai în zona aceasta cu sprijinirea unor astfel de manifestări, ci vom încerca să sprijinim şi zona editorială. Mai avem în plan şi punerea în practică a foarte multor parteneriate, atât în ţară, cât şi peste hotare. Vrem să punem accent pe adevărata valoare, din cultura naţională, dar şi din cea universală. Vrem să ne implicăm şi în organizarea evenimentelor naţionale, importante pentru istoria poporului nostru, dintr-o perspectivă nouă. Astfel, vrem ca evenimentele importante pentru istoria noastră naţională, cum ar fi, cel mai apropiat, dar şi tot atât de important, Ziua Unirii. Am gândit evenimentul, anul acesta, într-o manieră nouă, culturală, cu muzică de jazz, în fundalul manifestărilor programate în Piaţa Sfatului, care să pună în valoare momentele istorice. Manifestarea va fi susţinută de artişti renumiţi şi vrem să ne depărtăm de evenimentele populiste, cu mici, bere şi hore cu politicieni şi electorat, ca până acum”, a declarat, la Târgovişte, secretarul de stat la Ministerul Culturii, Cristian Petcu.
Eminescu – izvor al identităţii naţionale
Ziua Culturii Naţionale a fost marcată, săptămâna trecută, la Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa printr-un eveniment deosebit, viu şi interesant, care a reuşit să fie un omagiu real adus marelui nostru poet naţional. Manifestarea a fost organizată de Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Biblioteca Judeţeană „Ion Heliade Rădules cu” Dâmboviţa, Biblioteca Universităţii „Valahia”, Arhipiscopia Târgovişte, Societatea Scriitorilor Târgovişteni şi Garnizoana Târgovişte.
„Promovarea culturii – prioritate naţională”
Evenimentul prilejuit de Ziua Culturii Naţionale s-a desfăşurat sub egida Ministerului Culturii. De altfel, reprezentanţii acestei instituţii au declarat la Târgovişte că „promovarea culturii redevine o prioritate naţională, iar Ministerul Culturii va derula de acum înainte numeroase proiecte de acest gen, în numeroase oraşe din ţară, inclusiv la Târgovişte, în scopul promovării valorilor naţionale, dar şi ale culturii universale”.
La rândul său, directorul Bibliotecii Judeţene „Ion Heliade Rădulescu” Dâmboviţa, conferenţiar universitar doctor Agnes Erich, a ţinut să precizeze că „este pentru prima dată când Ministerul Culturii se implică în susţinerea acestui proiect, organizat de către Biblioteca Judeţeană şi vrem să mulţumim reprezentanţilor acestui important organism cultural pentru susţinerea în desfăşurarea acestei manifestări.” „Importanţa identităţii culturale în contextul globalizării”
În cadrul manifestării a fost prezentată o interesantă alocuţiune de către profesor universitar doctor Petre Gheorghe Bârlea, intitulată „Importanţa identităţii culturale în contextul globalizării”. În cadrul acesteia, profesorul universitar doctor Petre Gheorghe Bârlea a specificat că – „potrivit unor previziuni ale specialiştilor în domeniu, în maxim 50 de ani, este posibil ca pe glob să se vorbească o singură limbă, cel mai sigur engleza.
Cu toate acestea, previziunile sunt optimiste, pentru că fiecare popor va avea tonalitatea sa, timbrul său, melodia sa, din cadrul culturii în care s-a născut, iar globalizarea nu va însemna o nivelare, o uniformizare şi, în final, o pierdere. Pentru români există resurse importante pentru păstrarea identităţii culturale, iar pentru România a existat şi va exista întotdeauna un izvor de apă vie, un izvor al identităţii naţionale numit Mihail Emi-nescu”.
„Eminescu, istoricul” şi „Luceafărul literaturii române în filozofia indiană” Evenimentul prilejuit de Ziua Culturii Naţionale, desfăşurat la Biblioteca Judeţeană, a cuprins şi un număr record de lansări de carte, precum şi un concert de muzică, în interpretarea Coralei „Appasionato”, dirijată de Florin Badea. În total, 12 lansări de carte au avut loc în cadrul manifestării, iar poetul naţional, Mihail Eminescu, a fost principalul autor aflat în luminile rampei acestui eveniment. „164 de ani de la naştere” este titlul unui album lansat la eveniment, iar revista, „Litere”, editată de Uniunea Scriitorilor Târgo-vişteni, a dedicat prima ediţie din acest an, respectiv pe cea din luna ianuarie, poetului naţional, Mihail Eminescu.
De asemenea, au mai fost lansate volumele „Eminescu, istoricul naţional” din perspectiva jurnalistului şi istoricului dâm-boviţean, George Coandă, dar şi „Eminescu şi gândirea indiană”, un tratat scris de către o profesoară din exotica şi îndepărtata Indie, pentru care distanţa geografică s-a topit, fascinată fiind de opera eminesciană, mai ales că a descoperit asemănări nebănuite între cele două filozofii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...