REUNIUNIEA de la BRAŞOV, din zilele de 17-19 ianuarie, cu toţi cei ce cochetează cu fotbalul naţional, cu excepţia celor din liga I, nu a mai fost ca cele cu ani în urmă, constructivă, consultativă pentru cei prezenţi.
A fost o întâlnire cu iz de propagandă pentru candidatul la funcţia de preşedinte al F.R.F. La toate luările de cuvânt ale celor din F.R.F., pe lângă problemele tehnice sau organizatorice de care se ocupă fiecare, se amintea că cel mai bun preşedinte este cel recomandat de dânşii. D i n punct de vedere organizatoric, a fost o reuşită, gazdele asi-gurându-ne masă şi cazare în condiţii foarte bune. Reuniunea a fost organizată de F.R.F. pe perioada a două zile (vineri şi sâmbătă). Pentru ziua a doua, sâmbătă, au fost invitaţi preşedinţii de A.J.F. (42) şi reprezentanţii ligii a 3-a (69). Din judeţul nostru au fost prezenţi la BRA~OV preşedintele A.J.F. DÂMBOVIŢA, prof. EMIL TUDOR, SEVERIN ANGHE-LINU, delegat la F.C.M.
TÂRGOVI~TE, şi doi inşi de
la TITU (?!).
Nu l-am văzut la reuniunea de la BRA~OV pe reprezentantul CHINDIEI TÂRGOVI~TE, în condiţiile
în care s-au discutat probleme organizatorice pentru partea a doua a campionatului actual. Probabil că au fost prezenţi la liga a 2-a, unde speră că se vor afla din ediţia viitoare. Este problema lor, şi nu doresc să o comentez. în schimb, ca numeric erau suficienţi din DÂMBOVIŢA (?).
Nu am înţeles cum şi-au permis unii să vină cu „părinţii”, să consume „masă şi casă” din banii F.R.F., deşi fiecare club avea dreptul la UN SINGUR reprezentant, nu la doi…
Punctul meu de vedere a fost împărtăşit de mai mulţi colegi – şi ei ar fi dorit să vină cu soţiile, de exemplu… Revenind la REUNIUNE, în ceea ce ne priveşte pe noi, respectiv liga a 3-a, am înţeles un singur aspect.
Vor retrograda echipele clasate pe locurile 11 şi 12 şi încă alte 3 echipe de pe locul 10, cu cele mai slabe linii de clasament, după disputarea play-out- ului.
Cum se va disputa noul campionat 2014-2015, nu se ştie. Reprezentanţii F.R.F. au informat asistenţa că va trebui să se facă o analiză la ADUNAREA GENERALĂ, cu reprezentanţii celor două ligi naţionale. Să se discute concluziile după încheierea campionatului, dacă se va merge cu sistemul de play-off şi play-out şi din câte serii va fi alcătuită liga a
3-a.
Sunt multe neclarităţi, singurul lucru cert este că vor retrograda 15 echipe din liga a 3-a (retrogradate sau retrase).
S-a propus, printre altele, ca după 22 de etape, înaintea începerii play-off şi play-out, să se anuleze cartonaşele galbene, urmând ca în play-off şi out să se meargă fără cartonaşe galbene. Au mai fost şi alte propuneri, dar când trebuia să le discutăm între noi, a intervenit candidatul „UNIC” să-şi facă simţită prezenţa (?!) la reuniune. Acum urmează să luăm legătura cu reprezentanţii ligii a 3-a în COMITETUL EXECUTIV din 01 februarie 2014.
Este foarte adevărat că, la reuniunea din anul trecut de la MOGOŞANI, am stabilit ca liga a 3-a să fie alcătuită din 4 serii a 18 echipe.
Dar, cu două săptămâni înaintea începerii competiţiei, F.R.F. a modificat dorinţa cluburilor şi a ales acest sistem, cu 6 serii şi 12 echipe, cu play off şi out.
Dacă a fost bine sau nu, vom vedea la finalul ediţiei. Se ştie că partea a doua este programată pe 28 februarie, evident, dacă starea terenurilor de joc va permite. Vor fi 3 etape intermediare, ce se vor comunica pe SITE-ul F.R.F., inclusiv programul jocurilor din play-off şi out.
Este bine, este rău, vom vedea. Se vor face multe calcule, multe „jocuri de culise”, probabil fiind efectul sistemului actual cu play-off şi out.
In ceea ce priveşte seria a 6-a în care sunt prezente echipele din DÂMBOVIŢA, un fapt este cert, toate celelalte echipe rămase în competiţie (11) vor continua competiţia până la final. F.C. PĂPĂUŢI, CONPET PLOIEŞTI, F.C. ZAGON vor continua campionatul, reprezentanţii cluburilor respective fiind prezenţi la BRAŞOV, unde am purtat mai multe discuţii în acest sens.
S-au discutat şi alte probleme ale fotbalului românesc pentru viitor, dar toate cu semnul întrebării, deoarece, cum ştiţi, pe 5 martie 2014 va fi ales alt preşedinte al F.R.F.
Am văzut „programul” de la vreo trei candidaţi, care par cele mai interesante. Care dintre acestea vor fi puse în practică vom vedea, de aceea nu ştim (teoretic) care va fi viitorul fotbalului românesc în următorii 4 sau 8 ani. Acum s-au propus „câte în lună şi-n stele”, dar unele nerealizabile, doar propagandă electorală.
Una dintre „păreri” a fost că, dacă foloseşti un jucător sub 19 ani, vei primi stimulent (bani) de la F.R.F. în funcţie de numărul de meciuri jucate. E bine, e rău, nu ştim, dar de unde bani?! Apoi, o echipă foloseşte 5-6 jucători sub 19 ani, nu o interesează rezultatele, doar să ia bani de la F.R.F. sau să poată evolua cu echipa de juniori A, numai ca să ia bani etc.
Dar despre aceste „propuneri” şi multe altele, în numerele viitoare ale cotidianului DÂMBOVIŢA.
REUNIUNEA REPREZENTANŢILOR CLUBURILOR DIN FOTBALUL ROMÂNESC, DE LA BRAŞOV
Date: