PREVIZIUNILE ECONOMICE INDICĂ O REDRESARE

Date:

sageataEconomia europeană este în curs de redresare, dar ritmul şi amploarea procesului diferă de la o ţară la alta. Redresarea rămâne încă fragilă, din cauza eforturilor bugetare şi a datoriilor rămase din perioada crizei financiare. Potrivit indicatorilor principali, redresarea continuă. De la previziunile de toamnă, perspectiva economică s-a îmbunătăţit atât pentru UE, cât şi pentru zona euro. PIB-ul UE a crescut cu 0,1% în 2013 şi se estimează ca va creşte cu 1,5% anul acesta şi cu 2% în 2015. Pentru zona euro, creşterea preconizată este uşor mai redusă: cu 1,2% în 2014 şi cu 1,8% în anul următor. Potrivit estimărilor, redresarea economică se va face simţită în toate statele membre în cursul acestui an şi va da un impuls ţărilor vulnerabile de la periferia zonei euro. Vor continua să existe diferenţe, însă se va reduce decalajul dintre ţările cu cele mai bune rezultate şi cele care se confruntă în continuare cu dificultăţi. Se preconizează că, în
2014, doar Ciprul şi Slovenia vor mai înregistra o rată anuală negativă de creştere a PIB, iar în 2015, toate economiile ţărilor UE vor înregistra din nou creşteri.
Potrivit estimărilor, condiţiile de pe piaţa forţei de muncă nu vor cunoaşte progrese semnificative în 2014 şi 2015. Aceasta pentru că, în general, piaţa muncii reacţionează cu întârziere la evoluţia economiei, dar şi pentru că activităţile economice din UE înregistrează o redresare timidă. Rata şomajului se va stabiliza în cursul acestui an şi va scădea uşor începând cu
2015, când se preconizează că va atinge 10,4% în UE şi 11,7% în zona euro. Diferenţele dintre statele membre vor rămâne majore în această perioadă: pentru anul curent, se estimează că rata şomajului va fi de 4,8% în Austria şi de 26% în Grecia.
Rata inflaţiei a scăzut mult în 2013, datorită scăderii preţurilor la energie şi bunuri de larg consum, a unei cereri reduse şi a aprecierii constante a monedei euro. Se pare că nivelul inflaţiei preţurilor de consum va continua să scadă în 2014, până la 1,2% în UE şi 1,0% în zona euro.
Începând din 2011, cheltuielile publice au scăzut în mod substanţial. Şi în acest domeniu, perioada cea mai dificilă pare să fie de domeniul trecutului în majoritatea ţărilor. Pentru restul perioadei care face obiectul previziunilor, nu se mai anunţă reduceri bugetare.
În 2014, se preconizează că deficitul bugetar va rămâne la 2,7% din PIB în UE şi la 2,6% din PIB în zona euro. Potrivit estimărilor, ponderea datoriei în PIB va atinge în cursul acestui an valoarea maximă 90% în UE şi respectiv 96%, în zona euro.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...