Facilităţi pentru IMM-urile care angajează studenţi

Date:

studentiLa foarte scurt timp după ce statul a testat reacţia mediului de afaceri cu propunerea de a acorda o facilitate fiscală firmelor care creează minimum 20 de locuri de muncă, noul Guvern a upgradat acum această propunere, care de altfel era doar o jumătate de măsură în opinia consultanţilor fiscali, şi a anunţat că va plăti toate costurile legate de angajarea studenţilor din ani terminali de către IMM-uri.
Astfel, potrivit declaraţiilor făcute de proaspătul ministrul delegat pentru IMM-uri, Florin Jianu, şi de către ministrul Fondurilor Europene, Eugen Teodorovici, statul va încuraja IMM-urile să angajeze studenţii în ani terminali, plătindu-le atât pregătirea, cât şi toate costurile legate de salarizarea acestora timp de un an.
Singurele detalii dez-valuite până acum despre aceasta măsură menţionează că tinerii trebuie să fie angajaţi timp de un an, iar IMM-urile au obligaţia să menţină postul ulterior încă 6 luni, dar nu neapărat şi persoana.
„Vrem să folosim banii pe zone unde proiectele se derulează cât mai simplu şi pe termen cât mai scurt. Un exempiu ar fi un call dedicat IMM-urilor, pe care sperăm să-l lansăm în aprilie şi care presupune angajarea de studenţi în ani terminali, de către întreprinderile mici şi mijlocii. Astfel, studenţi în ani terminali vor fi luaţi de IMM-uri, pregătiţi, iar noi plătim inclusiv pe partea de pregătire, după care ei trebuie să fie angajaţi timp de un an. în acest an, noi vom suporta din bani europeni toate costurile legate de angajarea unei persoane, obligaţia fiind după un an timp de şase luni să fie menţinut postul, nu neapărat persoana”, a spus Teodorovici.
în opinia consultanţilor fiscali, orice iniţiativă care încurajează dezvoltarea zonei de IMM-uri, „motorul ce stă la baza oricărei economii sănătoase”, este binevenită, dar la fel ca în cazul diferitelor proiecte cu intenţii bune care până la urmă sfârşesc prost, statul trebuie să aibă mare grijă la cum redactează normele de aplicare pentru a nu lăsa loc abuzurilor.
Măsura este de lăudat cu atât mai mult cu cât un ajutor oferit acestor firme ar încuraja dezvoltarea spiritului antrepreno-rial. Tinerii care vor beneficia de şansa de a învăţa direct de la oameni de afaceri dinamici cu o abordare diferită de cea întalnită într-o companie multinaţională care de multe ori se blochează în proceduri birocratice şi are o inerţie mare. Iar rezultatele ar urma să se vadă în câţiva ani când aceşti tineri vor deveni independenţi făcând pasul către o afacere proprie. Însă, ce se întâmplă atunci când un antreprenor ar vrea să acceseze această facilitate pentru a-şi uşura puţin situaţia financiară, dar nu are nevoie de încă câţiva angajaţi. El poate decide să dea unii oameni afară şi apoi să îi angajeze pe altă firmă şi astfel pe a doua firmă să obţină facilitatea pentru IMM-uri. În acest caz, antreprenorul poate abuza de astfel de măsuri, iar dacă statul nu implementează corect un astfel de program impactul în ceea ce priveşte stimularea angajării tinerilor sau a creşterii economice va fi minim.

Articolul precedent
Articolul următor

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...