ETICHETE OBLIGATORII PENTRU SIGURANŢA PRODUSELOR

Date:

chinaEtichetele „fabricat în” („made in”) ar trebui să fie obligatorii pentru produsele non-alimentare comercializate pe piaţa unică, a spus Parlamentul în votul de marţi privind propunerile de întărire a siguranţei produselor şi regulile de supraveghere a pieţei, menite să creeze mai multă protecţie a consumatorului în UE. Parlamentul vrea penalizări mai drastice pentru companiile care comercializează produse necorespunzătoare sau posibil periculoase.
Etichetarea obligatorie „fabricat în” ar putea îmbunătăţi identificarea sursei bunurilor, întărind protecţia consumatorului, au spus deputaţii, susţinând propunerea Comisiei Europene ca etichetarea „fabricat în” pentru produsele non-alimentare să devină obligatorie şi nu voluntară, cum este acum. În momentul de faţă, pentru aproximativ 10% din bunurile alese de sistemul de alertă RAPEX al UE, originea nu poate fi identificată.
Statele membre UE nu au căzut de acord asupra unei poziţii comune din cauza diferendelor pe acest subiect, negocierile pe acest regulament fiind blocate, în detrimentului siguranţei consumatorilor din Europa.
Etichetarea „fabricat în” ar trebui să se aplice aproape tuturor bunurilor comercializate pe piaţa internă, cu unele excepţii, cum ar fi medicamentele, a spus Parlamentul. Conform propunerii, producătorii UE ar putea alege dacă să pună eticheta „fabricat în” sau să numească ţara lor.
Pentru bunurile produse în mai multe locuri, „ţara de origine” ar fi ţara în care a avut loc „cea din urmă procesare substanţială, justificată din punct de vedere economic”, care a dus la „un nou produs” sau a reprezentat „o etapă importantă a procesului de producţie” (conform definiţiei din Codul Vamal al UE).
Deputaţii vor ca penalităţile să fie „proporţionale şi disuasive”, ţinând cont, de asemenea, de seriozitatea, durata şi caracterul intenţionat şi repetitiv al încălcării legii, precum şi de mărimea companiei.
Deputaţii propun Comisiei să stabilească o listă neagră la nivelul UE cu toate companiile care „au încălcat în mod repetat şi intenţionat” regulile UE privind siguranţa produselor. Ei mai propun şi crearea unei baze de date pan-europene privind problemele cauzate de anumite produse consumatorilor.
Parlamentul a votat prima lectură pentru a se asigura că activitatea depusă în acest mandat poate fi continuată de noul Parlament şi utilizată ca bază pentru negocieri viitoare cu statele membre ale UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...