Drepturile lucrătorilor detaşaţi

Date:

constructiiLucrătorii detaşaţi în străinătate temporar vor putea fi mai bine protejaţi de propunerea legislativă adoptată de Parlament. Prin contribuţia sa la text, PE a clarificat regulile de diferenţiere între detaşările reale şi încercările de a ocoli legea. Statele membre vor avea flexibilitate în efectuarea verificărilor, iar contractorii şi subcontractorii din industria de construcţii vor fi responsabili în comun şi în solidar pentru ne-respectarea legislaţiei muncii.
Propunerea legislativă are ca scop să îmbunătăţească modalităţile de aplicare a regulilor prevăzute de o directivă din 1996 privind condiţiile de muncă ale lucrătorilor detaşaţi în străinătate pentru a oferi servicii pe timp limitat, în scopul de a preveni abuzurile.
„Textul final creează un echilibru între libertatea de a oferi servicii şi protecţia lucrătorilor detaşaţi. Certitudinea legalităţii este mai mare şi va îmbunătăţi situaţia lucrătorilor detaşaţi, în număr de peste un milion în UE”, a spus raportorul Danuta Jazlowiecka (PPE, PL).
„Această directivă reprezintă un pas înainte pentru o mai mare protecţie a lucrătorilor detaşaţi. Îmbunătăţeşte cooperarea dintre statele membre şi combate abuzurile, cum ar fi falsele activităţi independente şi companiile de tip cutie poştală”, a spus preşedinta comisiei parlamentare pentru forţa de muncă şi afaceri sociale, Pervenche Beres (S&D, FR).
Pentru a îmbunătăţi claritatea legală, Parlamentul a inclus o listă non-exhaustivă de criterii care să ajute statele membre să evalueze dacă o detaşare este reală sau reprezintă doar o încercare de a ocoli legea, de exemplu prin aşa-numitele companii „cutie-poştală” create în state cu un nivel mai scăzut de protecţie a muncii şi socială decât cele din UE.
Parlamentul a introdus, de asemenea, şi o definiţie a „falselor activităţi independente”, un tip de abuz bazat pe faptul că multe reglementări privind condiţiile de muncă ce trebuie garantate conform directivei nu sunt aplicate sistematic lucrătorilor independenţi.
Pentru a asigura aplicarea corectă a directivei din 1996, acordul cuprinde o listă de măsuri naţionale de control, la care statele membre pot adăuga altele. Conform propunerii Parlamentului, statele membre vor comunica noile măsuri de control Comisiei Europene, dar fără să fie necesară autorizarea prealabilă, permiţând statelor membre o anume flexibilitate în efectuarea verificărilor.
În cazurile în care activitatea este transferată unui contractor, contractorul principal şi subcontractorul direct vor fi responsabili în comun şi în solidar pentru orice neplată a lucrătorilor detaşaţi. În sectorul de construcţii, aceste măsuri sunt obligatorii. Statele membre pot introduce măsuri mai stricte şi pot adăuga şi alte sectoare.
Directiva de implementare îmbunătăţeşte şi accesul la informare, atât pentru companii, cât şi pentru lucrătorii detaşaţi. Parlamentul a introdus clauze care să asigure că aceste informaţii sunt transparente şi oferite gratuit, într-un format accesibil pe o unică pagina oficială de internet, în mai multe limbi, ţinând cont de cererea de pe piaţa muncii a statului membru gazdă. Informaţiile de pe pagina de internet vor descrie condiţiile de muncă şi sociale aplicabile lucrătorilor detaşaţi, precum şi procedurile pentru a depune plângeri. Acordul trebuie aprobat formal de Consiliul de Miniştri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cum să te pregătești pentru venirea pe lume a primului copil

Venirea pe lume a primului copil este un moment...

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...