Comorile din adâncuri Apele şi oceanele – sursă de creştere economică durabilă

Date:

comoriDouă treimi din planeta noastră sunt acoperite de mări şi oceane. Dacă sunt gestionate într-un mod responsabil, mările şi oceanele pot oferi surse de alimente, medicamente şi energie, protejând în acelaşi timp ecosistemele pentru generaţiile viitoare. Cu toate acestea, pentru ca acest lucru să fie realizabil, avem nevoie de mai multe cunoştinţe referitoare la mări şi oceane. Prin urmare, Comisia a prezentat miercuri, 8 mai, un plan de acţiune privind inovarea în domeniul „economiei albastre”, cu scopul de a susţine utilizarea durabilă a resurselor oceanice şi de a favoriza creşterea economică şi crearea de noi locuri de muncă în Europa.
Comisia a identificat o serie de provocări care trebuie abordate: cunoştinţele noastre despre mări şi oceane sunt încă limitate, eforturile în domeniul cercetării maritime ale statelor membre nu sunt coordonate, iar forţa de muncă a Europei de mâine va avea nevoie de mai mulţi ingineri şi oameni de ştiinţă care să aplice noile tehnologii în mediul marin.
Crearea unei hărţi digitale a întregii suprafeţe a fundului mărilor şi oceanelor europene până în 2020.
Crearea unei platforme de informare online, care să fie operaţională înainte de sfârşitul anului 2015, privind proiectele de cercetare în domeniul marin din cadrul programului Orizont 2020, precum şi privind cercetarea în domeniul marin finanţată la nivel naţional, prin care să fie împărtăşite rezultatele proiectelor finalizate. Înfiinţarea unui forum al întreprinderilor şi al ştiinţei în domeniul economiei albastre, care va implica sectorul privat, oameni de ştiinţă şi ONG-uri şi care va contribui la modelarea „economiei albastre” din viitor, prin intermediul său având loc un schimb de idei şi rezultate. O primă reuniune va avea loc cu ocazia evenimentului „Ziua maritimă 2015” de la Pireu, Grecia.
Încurajarea actorilor din cercetare, întreprinderi şi învăţământ să identifice, înainte de 2016, necesităţile şi competenţele viitoare ale forţei de muncă din sectorul maritim.
Analizarea posibilităţii ca actorii principali din cercetare, întreprinderi şi învăţământ să înfiinţeze o comunitate de cunoaştere şi inovare (CCl) pentru economia albastră după 2020. CCl-urile, parte a Institutului European de Inovare şi Tehnologie (EIT), ar putea stimula inovarea în mai multe moduri, de exemplu prin desfăşurarea de programe de educaţie şi formare, prin consolidarea legăturii dintre cercetare şi piaţă şi prin crearea de proiecte de inovare şi incubatoare de afaceri.
Economia maritimă sau „albastră” a UE este un domeniu vast, care cuprinde peste 5 milioane de angajaţi în diverse sectoare precum pescuitul, transportul, biotehnologiile marine şi sursele regenerabile de energie offshore.
Între 2007 şi 2013, Comisia Europeană a contribuit în medie cu 350 milioane EUR pe an la cercetarea marină şi maritimă, prin intermediul celui de-Al şaptelea program-cadru. O cercetare semnificativă în domeniul marin este, de asemenea, realizată prin intermediul programelor statelor membre (aproximativ 300 de milioane EUR pe an în Franţa şi Germania, de exemplu). „Creşterea economică albastră” reprezintă un „domeniu de interes” în cadrul noului program „Orizont 2020”, cu un buget specific de 145 de milioane EUR alocat perioadei 2014-2015, la care se adaugă alte oportunităţi în cadrul programului.
Aproximativ 30% din fundul mărilor şi oceanelor din jurul Europei nu a fost încă explorat. Această suprafaţă variază între 5% în Golful Biscaya şi coasta iberică şi peste 40% în Marea Nordului, Marea lonică şi partea centrală a Mării Mediterane. O mai bună înţelegere a ceea ce se întâmplă sub nivelul mării va oferi o mai bună cunoaştere a resurselor oceanice şi o mai bună înţelegere a modului în care acestea pot fi utilizate în mod durabil.
Deficienţele în materie de competenţe sunt deja evidente în sectorul energiei eoliene. În 2012, sectorul eolian offshore a reprezentat 10% din capacitatea eoliană anuală instalată, acest sector oferind, direct şi indirect, locuri de muncă pentru 58.000 de persoane din întreaga Europă. Se estimează că, până în 2020, proporţia energiei eoliene offshore va ajunge la 30% din capacitatea eoliană anuală instalată. Aceasta înseamnă 191.000 de locuri de muncă până în 2020, cifră care va creşte la 318.000 până în 2030. Însă acest sector ar putea, de asemenea, suferi un deficit de competenţe, care ar putea creşte de la 7.000 în prezent până la 14.000 de echivalente normă întreagă în cazul în care forţa de muncă viitoare nu va dispune de competenţe în domeniul întreţinerii şi producţiei, de exemplu.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...