Ziua Eroilor a fost sărbătorită la Târgovişte

Date:

jandarmiLa 40 de zile după Înviere, în joia din săptămâna a Vl-a după Paşti, prăznuim momentul în care, în prezenţa apostolilor Săi, lisus Hristos s-a înălţat la cer. Înălţarea este unul dintre cele 12 mari Prazince Împărăteşti ale Bisericii şi în această zi creştinii se saluta cu Hristos S-a înălţat! Şi Adevărat S-a înălţat!. Ziua este şi sărbătoarea Eroilor în Biserica Ortodoxă Română, iar în tradiţia populară este sărbătoarea de lspas.
De Înălţarea Domnului în toate lăcaşurile de cult din ţară şi străinătate ale Bisericii Ortodoxe Române sunt pomeniţi eroii -ostaşii şi luptătorii români din toate timpurile şi din toate locurile – care s-au jertfit pe câmpurile de luptă, în lagăre şi în închisori, pentru apărarea patrieişi a credinţei stramoşeşti, pentru întregirea neamului, libertatea şi demnitatea poporului român. Dupa Sfânta Liturghie se oficiază slujbe de pomenire şi la cimitirele, troiţele şi monumentele dedicate cinstirii eroilor neamului.
Prin hotarârile Sfântului Sinod al Bisericii Ortodoxe Române din anii 1999 şi 2001, sărbătoarea Înălţării Domnului a fost consacrata ca sărbătoare naţională bisericească a Eroilor.
Şi la Târgovişte, ieri a fost sărbătorită Ziua Eroilor, moment de înaltă încărcătură emoţională. După încheierea slujbei religioase de la Catedrala Mitropolitană din Târgovişte, oficialităţildeplasat în procesiune până la Monumentul Eroilor din Piaţa Tricolorului. După prezentarea şi salutarea Gărzii de către prefectul judeţului-Victor Sanda, a foste judeţene şi locale, s-au ţinută o slujbă de pomenire oficiată de părintele vicar loan Stan, după care au fost rostite alocuţiuni despre semnificaţia acestei zile. Ca de obicei, prinosul de recunoştiinţă s-a concretizat în depuneri de coroane de către reprezentanţii deconcen-tratelor şi partidelor politice.
Înălţarea este una dintre cele mai vechi sărbători creştine, despre care amintesc Constituţiile Apostolice. Potrivit cărţii biblice Faptele Apostolilor, Mântuitorul lisus Hristos, după Înviere, s-a arătat ucenicilor săi timp de 40 de zile, pe Muntele Măslinilor, pentru a le da ultimele învăţături. lisus le-a spus că va sta mereu alaturi de ei şi de cei botezaţi în religia creştină, chiar dacă misiunea sa pe pământ se apropia de sfârşit şi le-a vorbit apostolilor despre rolul pe care îl vor avea ei în propovăduirea credinţei creştine, după care, în prezenţa lor, s-a înălţat la cer.
După 10 zile, de Rusalii, Duhul Sfânt avea să se pogoare peste ei, dăruindu-le putere şi înţelepciune divină pentru a merge în lume şi pentru a transmite Cuvântul lui Dumnezeu. În Biblie, acesta este momentul în care se anunţă a doua venire a lui lisus, întocmai ca şi Înălţarea, având la dreapta şi la stânga doi îngeri mari şi luminoşi.
Sărbătoarea a căpătat o importanţă deosebită când Sfânta Împărăteasă Elena, mama împăratului Constantin cel Mare, a ridicat Biserica Eleona pe Muntele Măslinilor în care Înălţarea era prăznuită cu mare fast şi solemnitate, începând de la miezul nopţii. Deşi astăzi biserica este în ruină, în ziua Înălţării se adună acolo o mulţime de creştini şi clerul diverselor confesiuni săvârşeste acolo Sfânta Liturghie. Slujba zilei are legatura şi cu Învierea şi cu Pogorârea Sfântului Duh.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...