Fiecare competiţie sportivă are propriile legi, regulamente, după care îşi desfăşoară activitatea.
La fotbal, pe ultima broşură editată de F.R.F. datează din anul 2011 şi se numeşte „STATUTE Şl REGULAMENTE”.
De atunci nu au mai apărut modificări şi completări decât sporadic, periodic, sub forma unor articole aprobate de COMITETUL EXECUTIV al F.R.F.
în vara trecută, forul conducător al fotbalului românesc a adoptat un regulamet, mai bine zis, a dus nişte modificări sau completări la R.O.A.F.-ul cel vechi (2011), la anumite articole pe care le-a trecut prin C. Ex. în data de 14.08.2013, odată cu intrarea în vigoare a acestora.
Aşa cum ne-a obişnuit Direcţia de COMPETIŢII din cadrul F.R.F., anu-lal se tipăreau broşuri noi după care se desfăşurau toate activităţile fotbalistice. Conducătorii de cluburi şi nu numai, îşi procura de la F.R.F. asemenea cărţi (R.O.A.F.) ghidul fotbalului românesc. Numai că în acest an, F.R.F. nu a mai tipărit aceste broşuri, cu ultimele modificări şi completări, mulţumindu-se să-i anunţe pe cei interesaţi că noul R.O.A.F. îl găseşte pe SITE-UL F.R.F. La prima vedere este bine că poţi intra rapid în posesia unor articole care te interesează. Dar nu toţi dispun de ” INTERNET”, ei fiind obişnuiţi cu broşura tipărită, ce poate fi luată la purtător şi dacă la un meci ai nevoie de vreo lămurire, te uiţi repede la articolul respectiv, deschizând cartea, indiferent unde eşti. Ori dacă acest R.O.A.F. apare doar pe SITE-UL F.R.F. şi eşti la teren, în tribună nu poţi să ai INTERNE-TUL cu tine?!.
Acum, după ultima ADUNARE GENERALĂ EXTRAORDINARĂ din
28.05.2014, s-au adus unele modificări atât la statul cât şi la regulamente. Acestea vor trebui din nou trecute prin C. EX. al F.R.F., după care vor fi date publicităţii, evident, tot pe SITEUL F.R.F. Aşadar, tot ce prevede actualul R.O.A.F. se suspendă până când vor fi introduse noile modificări şi adăugiri.
Obişnuit cu asemenea mod de lucru, printre articolele apărute, am remarcat ARTICOLUL 20 „OCUPAREA LOCURILOR VACANTE”, valabil până în data de 20 IULIE 2011, când a fost abrogat.
De prevederile art. 20 (abrogat) a beneficiat şi CHINDIA TÂRGOVIŞTE, dar cu încălcarea altor articole „printre cele prevăzute acolo, se spunea că o echipă nu are voie să promoveze într-o categorie sportivă decât dacă are 3 ani de când a fost afiliată la F.R.F.” Dar au fost, nu ştium câţi ştiau de aceste precizări, cert este că după promovarea CHINDIEI în Liga a 2-a, articolo 20 a dispărut, a fost abrogat în 20 IULIE 2011. Timpul a trecut, fiecare şi-a văzut de treburile sale, uitând, probabil de art.
20.
Văzând evoluţia fotbalului românesc la cele două nivele, Liga a 2-a şi a 3-a, F.R.F. s-a gândit să revină la
articolul 20. „LOCURI VACANTE”… Aşa se
face că din 14.08.2013 a apărut art. 20, evident cu mici modificări, adică nu se mai ţine cont de „vechimea” echipei promovate.
Să înţelegem că F.R.F. poate primi în Liga a 3-a orice club din ţară, care îndeplineşte câteva condiţii, chiar şi nou înfiinţate, dacă sunt locuri vacante. Competenţa luării deciziei privind ocuparea locurilor vacante, aparţine COMITETULUI EXECUTIV al F.R.F. sau A.J.F. Dar să
spicuim câteva paragrafe ale mult cometatului art. 20. – alin. 1.a. „Dacă într-o ediţie de campionat rămân locuri vacante prin neînscrierea, excluderea, retrogradarea sau renunţarea unor echipe la dreptul de a participa în campionatul de seniori, dacă această situaţie a intervenit înainte de începerea campionatului, echipele în cauză vor fi retrogradate în „ULTIMA CATEGORIE COMPETIŢIONALĂ”. în
acest caz, COMITETUL EXECUTIV al F.R.F. va putea
decide completarea locurilor vacante cu alte echipe”. PUNCT. Nu se specifică ce condiţii trebuiesc îndeplinite de către echipele respective care vor ocupa „locurile vacante”. Se înţelege că acestea să îndeplinească condiţiile prevăzute la categoria respectivă.
Aşadar, comentând puţin „art. 20.”, vom constata libertatea de care se bucură F.R.F. şi A.J.F. privind alcătuirea grupelor, seriilor valabile pentru fiecare categorie în parte.
Este bine, este rău, nu voi comenta, dar a da dreptul fiecărui for organizatoric să-şi organizeze cum consideră competiţiile din subordine, dat fiind problemele cât mai multe cu care se confruntă fotbalul românesc.
Am dorit să fac asemenea precizări, privind ocuparea locurilor vacante, deoarece au fost multe comentarii şi încă mai sunt, privind ocuparea locurilor libere a unor echipe în campionatul judeţean.
Aşa cum reiese din art. 20, A.J.F. (COMITETUL EXECUTIV) poate înscrie în categoria superioară orice echipă, indiferent de locul ocupat în clasament, dar care să îndeplinească condiţiile impuse de R.O.A.F. pentru categoria respectivă.
Dacă nu cunoşti legile fotbalului e bine să te abţii când nu eşti sigur de vreun articol sau altul, comentariile pot fi făcute după o documentare serioasă a R.O.A.F.-ului.
MODIFICĂRI Şl COMPLETĂRI ALE R.O.A.F. „DRIBLINGURI” CU ARTICOLUL 20
Date: