PERSEIDELE au fost vizibile marţi noapte, 12 spre 13 august 2014, pe cerul României. Ploaia de meteoriţi a putut fi observată de la ora 23.00, dar doar în zonele nepoluate luminos. Maximul curentului a fost în noaptea de 12 spre 13 august după ora 22.00, până în 11 dimineaţa, ora României. În acea perioadă se puteau observa cei mai mulţi meteori.
Cea mai buna perioadă de observare este dupa miezul nopţii până dimineaţa. Orice meteor al cărui traiectorie inversă ajunge în constelaţia Cassiopeia (între Cassiopeia şi Perseu) este o „perseidă”.
Din păcate lumina lunii a şters din meteori, rămânând vizibili mult mai puţin decât în predicţie (de aprox. 100 de meteori pe oră).
Perseidele, unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an, a avut anul acesta punctul maxim de activitate în noaptea de 12 spre 13 august, între orele 11.00 şi 05.00 (ora României). În momentul de vârf ar trebui să fie observaţi 30-40 de meteoriţi pe oră.
Denumite după constelaţia din care par că vin, Perseidele reprezintă unul dintre numeroasele roiuri de meteori activi într-un an. Perseidele sunt cunoscute pentru că este perioada concediilor şi a vacantelor, perioada din an când oamenii petrec mai mult timp sub cerul liber, noaptea. Fenomenul de stea căzătoare este arhicunoscut. Dâra luminoasă de pe cer este lasată de o particulă sub 1 mm diametru ce arde în atmosfera Pamantului, la frecarea cu aerul. Pentru o fracţiune de secundă vedem acest fenomen, denumit de astronomi meteor. Particula de praf cosmic care arde în atmosferă se numeşte meteoroid, iar pietroiul care cade pe Pământ se numeşte meteorit.
Toate aceste particule de praf vin de la cometa Swift-Tuttle, care, când trece pe lângă Soare, sublimează şi praful cosmic prins în nucleul îngheţat este eliberat în spaţiu.
Fenomenul de marţi noapte, PERSEIDELE, a venit chiar după ce pe cer şi-a făcut apariţie SUPERLUNA.
„Anul acesta, maximul de activitate la curentul de meteori Perseide va pica în noaptea de 12 spre 13 august. Observaţiile se pot face după ora 11.00, când se ridică şi radiantul (locul de unde radiază meteoritul) deasupra orizontului, şi până dimineaţa în zori, în jur de ora 05.00. Activitatea va fi toată noaptea, dar, din păcate, din cauză că pe data de 10 va fi lună plină, care va fi foarte strălucitoare pe cer, se vor vedea meteorii care sunt mai strălucitori. Deci nu se vor vedea meteori slabi. Se vor vedea mai puţini meteori, cei mai spectaculoşi”, a explicat Valentin Grigore. Acesta a spus că meteorii se pot observa cu ochiul liber. „Observaţiile se pot face din afara oraşelor unde avem poluare mare. Trebuie să fie făcute observaţiile de undeva de la marginea oraşelor, de la ţară, de la munte”, a spus Valentin Grigore.
El a mai spus că Perseidele se pot observa şi în nopţile de dinainte şi după noaptea de activitate maximă. „Activitatea este tot în creştere. Ei se observă o lună şi ceva, dar activitatea este tot în creştere (până în noaptea de 12 spre 13 august, n.r.)”, a mai spus Valentin Grigore.
Perseide 2014. Am avut spectacol pe cer
Date: