Palatul Brâncovenesc de la Potlogi găzduieşte pe parcursul zilei de sâmbătă, 16 august, un eveniment dedicat comemorării a 300 de ani de la martiriul marelui voievod Constantin Brâncoveanu şi al celor patru fii ai săi şi anume: Simpozionul Internaţional „Brâncoveanu şi epoca sa” la Potlogi. Pe perioada a trei zile 15-17 august 2014, Primăria Comunei Potlogi împreună cu alţi colaboratori a organizat cu ocazia Zilelor Comunei, o serie de manifestări culturale din seria Anul Brâncoveanu – Potlogi
300.
Dezvelirea bustului domnitorului Constantin Brâncoveanu, la Potlogi
Pe data de 15 august, a avut loc dezvelirea bustului domnitorului Constantin Brâncoveanu în faţa Palatului din Potlogi pe care l-a ctitorit cu mai mult de 300 de ani în urmă. Evenimentul a fost urmat de inaugurarea Centrului de Informare Turistică, instituţie care va purta numele domnitorului român. De la eveniment nu au lipsit preşedintele CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, vicepreşedintele Cj loan Marinescu, deputatul lonuţ Săvoiu, directorul LDP, Alin Manole, directorul Direcţiei Silvice Dâmboviţa, Costel Preda şi alţii.
Volumul omagial
„Constantin Brâncoveanu 300 -Documente de arhivă”
Seria evenimentelor dedicate Anului Brâncoveanu a continuat pe 16 august 2014 cu Simpozionul Internaţional, „Brâncoveanu şi epoca sa”, manifestare cultural – ştiinţifică ce a avut loc în incinta Palatului Brâncovenesc.
Cel mai important moment al evenimentului l-a constituit lansarea volumului omagial „Constantin Brâncoveanu 300 -Documente de arhivă”, lucrare realizată pe baza documentelor brâncoveneşti din Arhivele Naţionale Centrale, prin proiectul Asociaţiei de tineret DAR DEVELOPMENT ASSOCIATION, finanţat de către Ministerul Culturii prin Administraţia Fondului Cultural Naţional. Volumul este prezentat în cadrul unei expoziţii care va conţine imaginile a 25 dintre cele mai reprezentative documente de arhivă expuse pe pânză de canvas. Expoziţia va fi întregită cu lucrări de pictură şi sculptură pe care artişti plastici români contemporani le vor expune în sălile palatului. Atmosfera epocii brâncoveneşti este recreată prin programul muzical susţinut de formaţia de muzică vech „Trei paral”. Ziua de 16 august s-a încheiat cu lansarea lucrării „Brâncoveanu după Brâncoveanu – File de Monografie a Potlogiului”, care va prezenta aspecte ale localităţii Potlogi, devenită emblematică pentru epoca brâncovenească.
Biserica Ortodoxă Româna a dedicat ziua de 16 august Martiriul Brâncovenilor. Prima zi după Adormirea Maicii domnului apare în calendarul creştinesc ca sărbătoare cu cruce neagră şi îi cinsteşte pe Sfinţii Martiri Brâncoveni. Pe 16 august 2014 se împlinesc 300 de ani de la moartea Brâncovenilor. La 15 august 1714 Domnitorul Constantin Brâncoveanu şi cei patru băieţi ai lui au fost ucişi pentru că nu au vrut să se lepede de credinţa lor. Costantin Brâncovanu a fost Domnul Ţării Româneşti între anii 1688 şi 1714 şi a avut cea mai lungă domnie din istoria principatelor române. La Praznicul Sfintei Marii, pe 15 august 1714 chiar în ziua în care împlinea 60 de ani, domnitorul a fost ucis. în aceeaşi zi se făceau şi 40 de ani de căsătorie, petrecuţi alături de Măria Cantacuzino. Alături de familia sa, Brâncoveanu a fost dus la Istanbul, la închisoarea celor şapte turnuri, unde a fost torturat. Pe 15 august, şase membri ai familiei Brâncoveanu au fost executaţi în public la Istanbul. înaintea execuţiei, pentru a fi lăsaţi în viaţă, li s-a propus să treacă la religia musulmană, însă au refuzat.
Simpozionul Internaţional „Brâncoveanu şi epoca sa” la Potlogi Localitatea Potlogi, devenită emblematică pentru epoca brâncovenească
Date: