BAC 2014: A început sesiunea de toamnă

Date:

bacUn număr de 1.700 de candidaţi au fost aşteptaţi să participe, de luni, 18 august, la cea de-a doua sesiune (august-sep-tembrie) a examenelor de bacalaureat în judeţul Dâmboviţa
Inspectorul şcolar general adjunct prof. Ovidiu Băsceanu a declarat că s-au înscris 1.700 de candidaţi, din care 1.162 din seria curentă şi 538 din seriile anterioare. Ce de-a doua sesiune din acest an a bacalaureatului a început luni cu probele orale, care se desfăşoară după următorul calendar: 18 – 19 august – limba română şi limba maternă, 19 – 20 august – o limbă de circulaţie internaţională, 21 -22 august – evaluarea competenţelor digitale. Probele scrise încep în 25 august, cu limba şi literatura română, urmând pe 26 august – limba şi literatura maternă, 27 august – proba obligatorie a profilului şi încheindu-se pe 29 august cu proba la alegere a profilului şi specializării. Pe 1 septembrie este programată afişarea rezultatelor (până la ora 12.00), iar depunerea contestaţiilor va avea loc în aceeaşi zi, între orele 12.00 -16.00. Rezultatele finale vor fi afişate pe 4 septembrie. Examenul de bacalaureat poate fi susţinut de elevii care au absolvit liceul, indiferent de forma de învăţământ. Candidaţii pot fi atât din seria curentă, respectiv elevii care au absolvit liceul în acest an, cât şi din seriile anterioare. Candidaţii care au participat, dar nu au promovat examenul în sesiunile de bacalaureat organizate începând din 2003, pot solicita recunoaşterea probelor promovate anterior. Examenul de bacalaureat poate fi susţinut fără taxă de cel mult două ori. Candidaţii din promoţiile anterioare, care au susţinut de cel puţin două ori bacalaureatul şi care se prezintă la toate probele examenului, au plătit 230 de lei. În celelalte cazuri, suma plătită a fost stabilită diferenţiat, în funcţie de numărul probelor pe care le va susţine candidatul.
Promovarea examenului de bacalaureatovidiu basceanu
Absolvenţii de liceu promovează examenul de bacalaureat dacă îndeplinesc, cumulativ, următoarele condiţii:
– au susţinut probele de evaluare a competenţelor, la care rezultatele nu se exprimă prin note sau prin calificativ admis/respins, ci prin stabilirea nivelului de competenţă;
– au susţinut toate probele scrise şi au obţinut cel puţin nota 5 la fiecare dintre acestea;
– au obţinut cel puţin media 6 la probele scrise.
Candidaţii care la una dintre probele de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale refuză să răspundă sau să rezolve subiectele propuse nu pot participa la probele scrise, întrucât se consideră că nu au susţinut probe orale. Media notelor la probele scrise se calculează ca medie aritmetică, cu două zecimale, fără rotunjire. Aceasta reprezintă media generală a candidatului la examenul de bacalaureat.
Reguli privind sus\inerea examenului
Candidaţilor le este interzis să intre în sălile de examen cu ghiozdane, rucsacuri, sacoşe, poşete, acestea urmând să fie lăsate în sala de depozitare a obiectelor personale, stabilită de comisia de bacalaureat. Cei care refuză să lase aceste obiecte în sala stabilită de comisia de bacalaureat nu vor fi primiţi în examen. De asemenea, candidaţii nu pot intra în sala de examen cu manuale, cărţi, dicţionare, culegeri, formulare, memoratoare, notiţe, însemnări, rezumate, ciorne sau lucrări ale altor candidaţi, care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor. Aceştia nu pot avea asupra lor nici telefoane mobile, căşti audio, precum şi orice mijloc electronic de calcul ori de comunicare, ce permite conectarea la internet sau la reţele de socializare şi care ar putea fi utilizate pentru rezolvarea subiectelor, pentru efectuarea calculelor, pentru comunicare între candidaţi sau cu persoane din exterior. Candidaţii care încalcă aceste reguli vor fi eliminaţi din examen, indiferent dacă materialele sau obiectele interzise au fost folosite sau nu şi indiferent dacă au fost introduse de aceştia sau de alţi candidaţi, de cadre didactice din comisie sau de alte persoane. Încălcarea acestor reguli va fi considerată tentativă de fraudă, iar candidaţii respectivi nu mai pot participa la probele următoare şi sunt declaraţi „eliminaţi din examen”, fără posibilitatea recunoaşterii, în sesiunile următoare, a notelor la probele promovate anterior eliminării, inclusiv a probelor de evaluare a competenţelor lingvistice şi digitale. Aceşti candidaţi nu mai pot participa la următoarele două sesiuni ale examenului de bacalaureat.
Examenul de bacalaureat, desfăşurat doar în sălile în care sunt camere video de supraveghere
Comisiile de bacalaureat judeţene, respectiv cea a municipiului Bucureşti trebuie să se asigure că sunt camere de supraveghere video funcţionale în toate sălile de examen, în sălile în care se descarcă şi se multiplică subiectele, precum şi în sălile în care se preiau, se evaluează şi se depozitează lucrările scrise. Aceste comisii răspund pentru buna organizare şi desfăşurare a examenului de bacalaureat şi stabilesc componenţa comisiilor din centrele de examen cu cel mult 48 de ore înainte de începerea probelor scrise, prin tragere la sorţi, în şedinţă publică. Cadrele didactice care fac parte din comisiile din centrele de examen şi de evaluare, inclusiv persoanele de contact sau informaticienii, sunt selectate din alte unităţi şcolare decât cele din care provin candidaţii arondaţi centrelor. Din comisiile de bacalaureat nu vor face parte persoanele care, în sesiunile anterioare ale examenelor naţionale, nu şi-au îndeplinit corespunzător atribuţiile, care au săvârşit abateri şi au fost sancţionate.
CALENDARUL Sesiunii august-septembrie a examenului de BACALAUREAT 2014:
14 – 18 iulie 2014 – Înscrierea candidaţilor la a doua sesiune de examen
18-19 august 2014 – Evaluarea
competenţelor lingvistice de
comunicare orală în limba
română – proba A
18-19 august 2014 – Evaluarea
competenţelor lingvistice de
comunicare orală în limba
maternă – proba B
19 -20 august 2014 – Evaluarea
competenţelor lingvistice într-o
limbă de circulaţie internaţională
– proba C
21 – 22 august 2014 – Evaluarea competenţelor digitale – proba D
25 august 2014 – Limba şi literatura română – proba E) a) -proba scrisă
26 august 2014 – Limba şi literatura maternă – proba E) b) -probă scrisă
27 august 2014 – Proba obligatorie a profilului – proba E) c) -probă scrisă
29 august 2014 – Proba la alegere a profilului şi specializării
– proba E) d) – probă scrisă
1 septembrie 2014 – Afişarea rezultatelor (până la ora 12:00) şi depunerea contestaţiilor (orele 12:00 – 16:00)
2-3 septembrie 2014 -Rezolvarea contestaţiilor 4 septembrie 2014 – Afişarea rezultatelor finale

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...