Pe agenda şedinţei Guvernului României din data de 17 septembrie s-a regăsit şi hotărârea privind alocarea unei sume din Fondul de rezerva la dispoziţia Guvernului, prevăzut în Bugetul de stat pe anul 2014, pentru unităţi administrativ-terito-riale afectate de calamităţi naturale produse de inundaţii. Prin Hotărârea adoptată de Guvern se aprobă alocarea sumei de 169.361 mii lei pentru remedierea pagubelor produse de inundaţii în judeţele Argeş, Botoşani, Buzău, Caraş-Severin, Constanţa, Covasna, Dâmboviţa, Dolj, Harghita, Hunedoara, Iaşi, Maramureş, Mehedinţi, Neamţ, Olt, Prahova, Teleorman, Timiş, Tulcea, Vaslui, Vâlcea şi Vrancea. în vederea înlăturării efectelor calamnităţilor naturale produse de inundaţii în perioada aprilie-iulie 2014, judeţului Dâmboviţa i-a fost repartizată suma de 50 de miliarde lei vechi. Potrivit preşedintelui CJ Dâmboviţa, Adrian Ţuţuianu, fondurile sunt utilizate pentru repararea unor poduri, drumuri judeţene, drumuri comunale, drumuri săteşti şi podeţe. Inundaţiile au produs în judeţul Dâmboviţa pagube de aproape 40 milioane de lei, cele mai afectate fiind drumurile judeţene. Pentru perioada aprilie-iunie, pagubele înregistrate la infrastructura rutieră în judeţ sunt de 34,6 de milioane de lei, din care infrastructură rutieră judeţeană 16,8 milioane de lei. Prioritare pentru reabilitare sunt podul de la Finta şi drumurile de la Măgura şi Râu Alb.
Drumuri judeţene şi comunale afectate
În ce priveşte drumurile judeţene, sunt afectate de ploi DJ 712A în comuna Râu Alb, DJ 710 în satul Miculeşti din Pucioasa, DJ 710A în Bezdead. De furia apelor nu au scăpat nici drumurile comunale din Râu Alb, Buciumeni, Vârfuri, Vulcana Băi, Runcu şi Măneşti. Probleme sunt şi pe câteva drumuri locale, străzi şi uliţe din cinci localităţi
Eroziuni de maluri şi praguri de fund în pericol
Îngrijorătoare este şi situaţia unor baraje, râuri şi pâraie din judeţ. Au fost afectate diguri şi s-au produs eroziuni ale malurilor pe râurile Argeş, Ialomiţa, Dâmboviţa şi pe pârâul Clincioaia. Sunt afectate diguri şi eroziuni de maluri la Argeş, pe islazul de la Mărunţişu, pe Ialomiţa, în comuna Şotânga, un dig la Poiana, o eroziune de mal la Vulcana Băi, alta pe pârâul Clincioaia, comuna Runcu, şi o afectare de paluz dalat pe râul Dâmboviţa, la Poiana.
Terenuri întregi au luat-o la vale
Ca şi cum aceste necazuri nu erau suficiente, multe zone din judeţ se confruntă cu groaza alunecărilor de teren. Este vorba despre comunele Vişineşti, Runcu, Văleni, Tătărani, Bărbuleţu.
Probleme mari la Podul de la Finta
În urma precipitaţiilor abundente şi a debitelor excepţionale produse pe cursul râului Ialomiţa, ce au determinat eroziuni şi ruperi ale malurilor pe o lungime de cca 300 metri liniari, a fost avariată zona Culee – mal drept, prin scurgerea materialului de umplutură, aspecte care au condus la afectarea unei suprafeţe de aproximativ 20 mp din rampa obiectivului. În urma avariilor menţionate, s-a impus închiderea circulaţiei auto şi piet-onale pe acest obiectiv şi instalarea unei semnalizări rutiere de avertizare pe ambele sensuri de drum. Consiliul Judeţean Dâmboviţa aduce în atenţia participanţilor la trafic, precum şi locuitorilor ce deţin terenuri agricole în zonă să folosească variantele ocolitoare, până la remedierea avariilor produse, acestea fiind de o complexitate deosebită, ce necesită o experti-zare amănunţită a perimetrului afectat, întocmirea unei documentaţii tehnice specifice şi execuţia lucrărilor de remediere.