Simona Halep, la şapte paşi de triumful vieţii sale

Date:

halepData de15 septembrie 2014 poate fi considerată cea mai importantă zi din istoria tenisulului românesc feminin. în această zi, Simona Halep, locul 3 WTA, a primit cea mai frumoasă veste din viaţa sa: s-a calificat la Turneul Campioanelor de la Singapore. Performanţa nu este totuşi un unicat pentru tenisul de câmp românesc, înaintea ei calif-icându-se legendara Virginia Ruzici şi, în prezent, mai puţin cunoscuta Irina Spârlea. Turneul Campioanelor este o competiţie devenită celebră şi datorită faptului că reuneşte doar cele mai bune 8 jucătoare de tenis feminin, din lume, la individual şi cele mai bune 8 perechi de dublu care s-au afirmat în cursul anului. Turneul Campioanelor are premii în valoare totală de 6,5 milioane de dolari. Palmaresul Simonei Halep este o carte de vizită destul de impresionantă pentru sportiva româncă, ea fiind câştigătoarea turneului de la Doha şi de la Bucureşti. Adăugând la performanţele sale cele două finale, cea de la Madrid şi de la Roland Garros. De asemenea, Simona Halep a fost semifinalistă la Wimbledon şi la Indian Wells. La Turneul Campioanelor vor participa Serena Williams, locul 1 WTA, Maria Şarapova, locul 2 WTA, Petra Kvitova, locul 3 WTA. Agnieszka Radwanska, locul 6 WTA, Eugenie Bouchard, locul 7 WTA, Ana Ivanovici, locul 8 WTA, Caroline Wozniacki, locul 9 WTA. Acestora li se va adăuga Angelique Kerber, locul 10 WTA care va fi rezervă, fiind folosită în cazul că una dintre participante se va accidenta grav.
Desigur, Simona Halep, datorită coeficientului său de celebritate, locul 4 în lume ne fiind totuşi la îndemâna oricui, ocuparea sa necesitând eforturi fizice şi psihice remarcabile, inevitabil a ajuns subiect de speculaţii mai mult sau mai puţin favorabil din partea presei sportive americane. Majoritatea comentatorilor americani este de părese că Simona Halep şi Eugenie Bouchard pot fi surprizele bombă ale Truneului Campioanelor, avansând ideea că cele două mari favorite Williams şi Şarapova sunt totuşi obosite. Se pare că este un numitor comun pentru toată mass-media sportivă plăcerea, uneori nejustificată de avansare a tot felul de ipoteze. Jurnaliştii britanici sunt de părere că Serena Wiliams, la cei 33 de ani ai săi, şi-a trăit traiul, şi-a mâncat mălaiul. Pe scurt, britanicii sunt de părere că Serena Wiliams ar trebui să se retragă acum, când se află în culmea gloriei, să dea dovadă de bun simţ şi să lase locul şi altor tenismene ce vin puternic din urmă. Portalul Givemesport merge până acolo încât o sfătuieşte pe Serena Williams să ia o pauză binemeritată deoarece, practic, n-ar mai avea de ce să mai joace tenis de câmp, pentru simplul motiv că a reuşit să strângă o avere, după criteriile nord-americane, colosală. Britanicii, rezumând, au constatat că Serena Williams are la activ, câştigate, 18 turnee de Grand Slam, la simplu, 13 la dublu şi 1 la mixt, acestor performanţe adăugându-se şi 4 medalii de aur la Olimpiade. Ultima performanţă a Serenei Williams, deocamdată neegalată de niciu-na dintre concurenţele sale, este faptul că de 210 săptămâni stă cu îndârjire cocoţată pe primul loc în clasamentul WTA.
@n ceea ce o priveşte pe Simona Halep, care deocamdată ocupă locul 4 în lume, deşi alţi specialişti în tenis de câmp feminin o plaseasă pe locul 3, sportiva practic, pentru prima dată, după cum sunt de părere comentatorii, a dat lovitura vieţii sale. Numai pentru faptul că a fost selectată să participe la Turneul Campioanelor, Simona Halep, repetăm, doar prin simpla sa prezenţă la acest turneu, are garantat dreptul de a încasa 70.000 de dolari. Suma îi este garantată chiar şi în situaţia în care s-ar retrage fără să pună nici cel puţin piciorul pe terenul de joc. în afară de această sumă, pentru fiecare victorie în grupă, Simona Halep poate încasa alţi 160.000 de dolari, iar în cazul unei înfrângeri, i se dă dreptul să încaseze nu mai 20.000 de dolari. Mai clar, pentru zero victorii Simona poate pleca acasă cu 135.000 de dolari, adică 70.000 bonus de participare plus alţi 60.000 pentru trei înfrângeri la care se adaugă încă 5.000, bonus pentru meciurile la care a fost înscrisă să participe. Pentru o victorie, Halep haleşte 275.000 de dolari, adică 70.000, bonus de participare, plus 160.000 o victorie, plus încă 40.000, dacă are două înfrângeri, plus cei 5.000 de dolari bonus pentru meciuri. Pentru două victorii, Simona Halep încasează 415.000 de dolari, iar pentru trei victorii 555.000 de dolari. încă o dată trebuie să menţionăm că, deşi suntem ţară membră a Uniunii Europen, în continuare între viaţa noastră economică şi cea a vestului, există un zid pe care nu putem încă să-l trecem pentru simplul motiv că, ciclic, românii votează o clasă conducătoare care îi tartează cu dispreţ, considerându-i doar o sursă inepuizabilă de bani ce ajung în buzunarele clientelei politice.
Simona Halep are totuşi ghinionul caracteristic tuturor sportivilor care vin din zona estică a Europei. Mass-media occidentală şi cea din Statele Unite au, uneori, reacţii ce dezvălui un uşor sentiment xenofob. Cu câteva zile înainte de startul Turneului Campioanelor, organizat anul acesta la Singapore, Halep este, pur şi simplu, făcută franjuri de către jurnalistul american Greg Garber. Individul dovedeşte a fi un maistru al erodării încrederii în sine a oricărui sportiv. De data aceasta, pentru Anelida Garber, tenismena româncă nu ar avea nicio şansă. Dar Anelida este vicleană: îmbracă concluzia sa depreciativă cu sfaturi, dând impresia falsă că nu mai poate dormi noaptea de grija soartei Simonei Halep. Garber abordează o atitudine de mare înţelept, sfătuindu-i pe cei din staff-ul Simonei să ia măsuri, fiind de părere că sportiva are probleme la piciorul stâng, reco-mandându-i acesteia o vacanţă. Interesant, de ce Anelida Garber nu i-a recomandat Simonei o binemeritată odihnă în altă perioadă a anului, ci tocmai acum, în pragul demarării meciurilor Turneului Campioanelor. Adevărul este, oricât de incredibil le-ar părea unor naivi iubitori de sport, că sportul înseamnă şi o bursă a pariurilor. în afară de meciurile trucate, poveste de acum învechită şi, am putea spune fumată, câştigarea mai mult sau mai puţin plătită a unui sportiv desigur, stând tot sub semnul incertitudinii, se mai face şi cu ajutorul mass-media. Deci, oxiurul Garber, după ce dă sfaturi în privinţa Simona Halep, începe să o ridice în slăvi pe Maria Şara-pova, considerând-o marea favorită a turneului de la Singapore. în sprijinul părerii sale, Garber menţionează că rusoaica a câştigat 4 turnee, ultimul săptămâna trecută. în plus, are, spune Garber, marele avantaj că este cap de serie şi până în semifinale, nu o va întâlni pe Serena Williams, în faţa căreia a avut 15 înfrângeri. Desigur, trebuie să mai luăm în calcul şi faptul că Anelida nord-americană este bărbat, că Şarapova e blondă, că, inevitabil, purtând costumul specific sportului practicat, Şarapova îşi etalează picioarele de care, totuşi, se lipesc, vrând nevrând, privirile zonei masculine a spectatorilor. La aceasta trebuie să adăugăm şi legenda creată încă de la sfârşitul secolului al XlX-lea că rusoaicele sunt cele mai trăsnet femei. E drept, sunt blonde, au ochii albaştrii, sunt, se zice, extrem de pasionale, deşi gurile rele spun că cele mai profesioniste care fac trotuoarul, în Occident, sunt tot rusoaicele, dar revenind la realitate, este posibil ca nord-americanul să fie şi tributarul unor prejudecăţi inoculate în subconştientul bărbaţilor tot de către mass-media, mai ales cea specializată în speculaţii ce nu depăşesc nivelul intelectual al bârfelor de mahala.
în fine, cu toate părerile pro sau contra Simona Halep, trebuie să mai menţionăm două aspecte. Primul, Simona Halep, chiar dacă alţii plesnesc de oftică, este a treia româncă care obligă lumea, prin performanţele ei individuale, să se audă de ţara din care provine. Al doilea aspect, Irina Begu. în afară de faptul că Irina Begu a început să calce pe urmele Simonei Halep şi sperăm să o ţină în ritmul acesta, tânăra jucătoare de tenis de câmp a început să devină una dintre stelele sportului românesc, în ascensiune. La momentul în care este scris acest articol, Irina Begu era deja calificată în semifinalele turneului WTA de la Moscova, dotat cu premii în valoare toală de 710.000 de dolari. La sfârşitul săptămânii trecute, Irina Begu a dispus în trei seturi de bulgăroaica Tvetana Pironkova, cu 1-6, 6-3, 6-2. Irina Begu, 26 de ani, locul 61 WTA, în 2 ore şi 6 minute s-a impus în faţa bulgăroaicei în vârstă de 27 de ani, ocupanta locului 43 WTA. Victoria reprezintă pentru Irina Begu o mare satisfacţie pe deplin justificată deoarece pierduse primele două întâlniri cu bulgăroaica, în 2003, la Hobart, unde Tvetana a câştigat cu 6-3, 6-4 şi la Hertogenbosch, unde câştigase cu 7-6 (7), 6-2. Satisfacţia de a-şi face praf adev-ersara a fost dublată pentru Irina Begu şi de plăcerea de a încasa 34.500 de dolari, asigurându-şi 185 de puncte WTA. Mai trebuie precizat că, la acest turneu de la Moscova, Irina Begu a reuşit s-o învingă în optimi pe Ekaterina Makarova, ocupanta locului 12 în clasamentul mondial al tenisului de câmp feminin. Este, putem spune, splendid că în ciuda unei vieţi economice generale ce scârţâie din toate închieturile, doar sportivii şi artiştii mai reuşesc să se audă şi să se vorbească pozitiv despre România a cărei soartă, dacă ar fi în toalitate pe mâinile politicienilor, ar fi identică cu cea a multor ţări africane, înapoiate economic.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...