Termenul-limită pentru depunerea candidaturilor la ciclul competiţional „Capitala europeană verde 2017” a expirat. Sau înscris următoarele oraşe: Bursa (Turcia), Cascais (Portugalia), Cork (Irlanda), Essen (Germania)/ s-
Hertogenbosch (Olanda), Istanbul (Turcia), Lahti (Finlanda), Lisabona (Portugalia), Nijmegen (Olanda), Pecs (Ungaria), Porto (Portugalia), Umea (Suedia).
Premiul „Capitala europeană verde” recompensează un oraş care ocupă o poziţie de lider pentru un mod de viaţă urbană ecologică. Aceste oraşe deschid drumul în ceea ce priveşte instituirea unor standarde mai înalte în domeniul dezvoltării urbane durabile, ascultarea dorinţelor cetăţenilor şi promovarea unor soluţii inovatoare la provocările din domeniul mediului.
Un grup internaţional de experţi va efectua o evaluare tehnică detaliată a fiecărei candidaturi pe baza a 12 indicatori care includ calitatea aerului ambiant; atenuarea schimbărilor climatice şi adaptarea la acestea; ecoinovarea şi locurile de muncă sustenabile; performanţa energetică; zonele urbane verzi care prezintă o utilizare sustenabilă a terenurilor; gestionarea integrată a mediului; transportul local; natura şi biodiversitatea; calitatea acustică a mediului; cantitatea de deşeuri generate şi gestionarea acestora; tratarea apelor reziduale, precum şi gestionarea apei. În urma evaluării tehnice, câteva oraşe vor fi pres-elecţionate pentru titlul din 2017.
În iunie 2015, oraşele preselecţionate vor fi invitate să facă o prezentare în faţa unui juriu internaţional. Juriul va evalua angajamentul lor faţă de îmbunătăţirea permanentă a protecţiei mediului, nivelul de ambiţie al obiectivelor lor viitoare, activităţile lor de comunicare pentru cetăţeni, precum şi măsura în care pot reprezenta un exemplu şi pot promova bunele practici în alte oraşe europene. Pe lângă faptul că va fi o sursă de inspiraţie pentru alte metropole, oraşul câştigător va avea o vizibilitate sporită, îşi va îmbunătăţi reputaţia şi atractivi-tatea pentru vizitatorii, lucrătorii şi locuitorii de toate vârstele.
Câştigătorul va fi anunţat în luna iunie 2015, cu ocazia ceremoniei de decernare a premiului, la Bristol, Marea Britanie, Capitala europeană verde din
2015.
Premiul „Capitala europeană verde” este rezultatul unei iniţiative a oraşelor care promovează o abordare ecologică. Conceptul a fost formulat iniţial la Tallinn, în Estonia, la 15 mai 2006, la iniţiativa domnului Juri Ratas, fost primar al Tallinnului, la o întrunire în cadrul căreia 15 oraşe europene şi Asociaţia oraşelor estoniene au semnat un memorandum de înţelegere comun privind instituirea acestui premiu.
Din 2010, când a avut loc prima ediţie a competiţiei, şapte oraşe au primit titlul de „Capitala europeană verde”. Titlul a fost câştigat pentru întâia oară de Stockholm (Suedia), apoi de Hamburg (Germania) în 2011, de Vitoria-Gasteiz (Spania) în 2012 şi de Nantes (Franţa) în 2013. Deţinătorul actual al titlului pentru 2014 este Copenhaga (Danemarca). Bristol (Marea Britanie) va deţine titlul pentru 2015 şi îl va transmite oraşului Ljubljana (Slovenia) pentru 2016.
Juriul este alcătuit din membri reprezentând Comisia Europeană, Parlamentul European, Comitetul Regiunilor, Agenţia Europeană de Mediu, ICLEI – Guvernele Locale pentru Dezvoltare Durabilă, Biroul Pactului Primarilor şi Biroul European pentru Mediu.
Europa este în prezent o societate predominant urbană, peste două treimi dintre cetăţenii europeni locuind în oraşe şi municipii. Multe probleme de mediu cu care se confruntă societatea noastră îşi au originea în zonele urbane, dar tot zonele urbane sunt cele în care se concentrează voinţa şi capacitatea de inovare necesare pentru rezolvarea acestor probleme.
12 oraşe s-au înscris în concursul „Capitala europeană verde 2017”
Date: