Oraşele submarine ale Japoniei

Date:

orasJaponia se confruntă cu două mari probleme. Prima este lipsa de spaţiu locuibil. A doua este zona în care se află arhipelagul nipon, una dintre cele cu cel mai ridicat grad de seismicitate. La prima vedere, supravieţuirea naţiunii nipone ar putea fi garantată prin emigrare, dar au trecut de mult vremurile când emigrarea în masă putea asigura strictul necesara pentru existenţa unui popor. Migraţia popoarelor a fost un fenomen social specific doar Evului Mediu timpuriu. După cum se ştie, seismologii japonezi nu-şi mai fac de mult iluzii. Într-o zi, din cauza activităţii vulcanilor, arhipelagul o să dispară sub apele oceanului. Deja se caută soluţii. Acum, cu aprobarea guvernului, Japonia proiectează, deocamdată experimental, construirea unui oraş submarin. Se prevede ca acest proiect să înceapă să prindă viaţă la începutul anului 2030. De proiectarea şi construirea lui se va ocupa cea mai mare firmă japoneză din domeniul construcţiilor: Shimizu. Proiectul a fost denumit „Ocean Spiral”.
Adevărul este că ideea de oraş submarin a existat încă din Antichitate, dar numai la nivel de fantezie, dar a luat amploare odată cu secolul al XX-lea, cu proliferarea literaturii S.F. şi a benzilor desenate. Baza o constituie faimosul continent scufundat Atlantida care, din timpurile imemoriale, a dat naştere la mitul oraşului scufundat unde, raportata la nivelul imginaţiei vremii, continuau să trăiască, într-o cetate scufundată, poporul atlanţilor. Mai recent, spre sfârşitul secolului trecut, americanii ne propun, într-ului din filmele seriei Star Wars, varianta fantezist-sub-marină a oraşului Naboo.
De data aceasta, în prima jumătate a acestui secol, japonezii se ambiţionează să dea viaţă acestei fantasme a oraşului submarin. După cum a declarat public purtătorul de cuvânt al firmei gigant, Shimizu, oraşul submarin ce va fi construit, va fi capabil să adăpostească 5.000 de locuitori ce vor sta permanent. Deocamdată, oraşul va fi denumit „Ocean Spiral” din cauza formei sale. După cum sa explicat în cadrul conferinţei de presă, ce a avut loc săptămâna trecută, unde au fost invitaţi reprezentanţii marilor cotidiene din Europa şi Statele Unite, acţionarii grupului Shimizu au ajuns la concluzia că nu este încă destul de bine exploatat imensul potenţial pe care îl oferă oceanul pentru perpetuarea vieţii umane, în adâncurile sale. În prima fază, a fost constituită o echipă formată din arhitecţi, ingineri şi oceanografi. Oraşul va avea aspectul unei sfere transparente cu diametrul de 500 de metri. Pentru evitarea eventualelor pagube pe care le-ar putea produce cutremurele, oraşul nu va fi plasat pe fundul oceanului, ci va pluti, scufundat la câţiva metri sub apa mării. Se va ajunge în acest oraş cu ajutorul unei spirale lungă de 15 kilometri, spirală ce se va termina în interiorul sferei, adăpostind apartamente, spaţii comerciale, birouri şi hoteluri.
La capătul acestei spirale locuibile va fi plasat ceea ce japonezii numesc „uzina terestră” ce va produce metanul necesar alimentării oraşului submarin cu energie. Conform calculelor, cu un buget echivalând cu 20 de miliarde de euro, în cel mult cinci ani oraşul va fi gata, la nivel de structură. Apoi se va pune la punct tehnologia necesară pentru a permite existenţa vieţii în interiorul oraşului. Conform afirmaţiilor specialiştilor care vor lucra la acest proiect, Hideo Imamura, purtătorul de cuvânt al firmei Shimizu, a afirmat că această ultimă etapă va cam 15 ani. Imamura a accentuat faptul că ceea ce intenţionează să facă firma Shimizu este un proiect, nu un vis.
Dar ambiţiile firmei de construcţii japoneze sunt mari. La fel de mari ca şi profitul pe care se prevede că îl va obţine. Astfel, firma are de gând să construiască o bază lunară, un hotel în spaţiu cosmic şi oraşe botanice plutitoare, cu aceasta din urmă sprându-se să se rezolve problemele pe care le va crea creşterea nivelului apei mărilor, provocată de încălzirea climei, ceea ce va duce la „înghiţirea” de către oceanul planetar a multor oraşe de coastă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...