Cum va fi vremea de Crăciun şi de Revelion

Date:

gheorghe dumitruPrognozele meteorologilor estimează că iarna care tocmai a început va fi una normală, cu precipitaţii şi temperaturi apropiate de media celor pentru această perioadă. Aceştia avertizează că există, însă, riscul ca înainte de sfârşitul anului să aibă loc fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, şi care poate produce schimbări climatice neobişnuite precum uragane.
Per ansamblu, luna decembrie va fi una normală. Valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multi-anuale în aproape toata ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit.
În decembrie, valorile termice vor fi în general apropiate de mediile multianuale în aproape toată ţara, local în sud-estul şi sudul ţării fiind posibile temperaturi medii lunare mai ridicate decât în mod obişnuit. Astfel, în timp ce în Moldova şi în Transilvania temperatura medie a lunii este estimată între -5 şi zero grade Celsius, în zona Dobrogei şi a Banatului, valorile pot atinge chiar şi 2-3 grade Celsius.
Cantităţile lunare de precipitaţii se vor situa în limitele climatolog-ice în majoritatea zonelor, local în centrul ţării fiind posibile valori peste medii, iar în sud şi vest sub norme.
„În statistici se vede că avem veri din ce în ce mai calde. Pe de altă parte, este vorba de o creştere de până la două grade a temperaturilor în ultimii doi ani, însă nu pe toată suprafaţa ţării, ci pe regiuni. Nu peste tot avem aceleaşi tendinţe de creştere. Faptul că avem un început normal de iarnă nu înseamnă că nu avem schimbare climatică. Este interesant că am avut o lună octombrie dintre cele mai calde la nivel global. De fapt mai, iunie, august, septembrie, octombrie au fost lunile cele mai calde din 1980 încoace. Acest lucru ar putea creşte probabilitatea ca anul acesta să fie unul dintre cei mai calzi ani din ultimii 130 de ani. În aceste luni s-au înregistrat temepraturi record”, a spus Gheorghe Dumitru, şef staţie Meteo Târgovişte.
Meteorologul susţine că iarna care urmează poate fi influenţată de fenomenul El Nino, care se manifestă în zona tropicală din sudul Oceanului Pacific, ale cărui şanse să se producă până la finalul anului sunt de 58%. Acest fenomen generează anomalii climatice pe întreaga planetă, îndeosebi în zonele tropicale. Revenirea la nor-malitate este cunoscută sub denumirea de La Nina. „Fenomenul El Nino poate fi declanşat până la finalul anului, iar în funcţie de intensitatea lui vremea din Europa va fi sau nu influenţată. Un El Nino slab nu va influenţa Europa. Dacă este moderat ar putea avea influenţă asupra Europei este în partea a doua a iernii. Poţi avea contraste, într-o parte a aerului să fie cald, iar în cealaltă parte să fie frig”, a mai spus Gheorghe Dumitru. Recent, The European Centre for Medium-Range Weather Forecasts (ECMWF) a dat publicităţii un raport prin care se arată că şansele ca fenomenul El Nino să aibă loc în acest an au crescut la 90%. Fenomenul El Nino este provocat de încălzirea nefirească a Oceanului Pacific şi duce la uragane puternice sau secetă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...