Cu toate că se vaită că sunt loviţi de criză până în cele mai ascunse colţuri ale buzunarelor, dâmboviţenii, în perioada următoare vor da năvală în târguri să-şi cumpere porc de Crăciun. Porcul de Crăciun poate fi şi sănătos şi fără colesterol, doar dacă este vietnamez şi nu autohton. Un bărbat din Pucioasa s-a gândit că va avea succes dacă va creşte aceste exemplare de porci, preţul însă este de aproape de trei ori mai mare decât porcul românesc, care în Dâmboviţa se vinde cu 10 lei kilogramul în viu. Cei care ţin însă la tradiţie, pot cumpăra Marele Alb, crescut în bătătura ţăranilor cu porumb, uruială şi verdeaţă. Porcii vietnamezi sunt o rasă de talie mai mică decât cei autohtoni, sunt de culoare neagră şi sunt mult mai uşor de întreţinut în comparaţie cu porcul românesc. Purceii vietnamezi sunt la mare căutare deoarece sunt hrăniţi mai sănătos, sunt mai supli, mult mai gustoşi, iar carnea lor nu conţine colesterol. Porcii vietnamezi, spre deosebire de cei autohtoni, nu pot atinge greutatea de 200 -300 de kilograme, ci la maturitate nu depăşesc greutatea de 120, maximum 130 de kilograme. Creşterea lor este o foarte bună şi profitabilă afacere de familie, iar investiţia iniţială se recuperează în primul an. Vietnamezul, crescut la Pucioasa se vinde cu 17 până la 25 de lei pe kilogram şi spune proprietarul că are deja client odată cu venirea iernii. Dacă totuşi preţul vi se pare cam piperat: „Beneficiul la ei este că are numai carne şi nu are colesterol. Nu este greu de întreţinut pentru că mănâncă orice… Nu se fac mai mari de 80 de kilograme. Afacerea este profitabilă pentru că mănâncă multă verdeaţă. A venit cineva să cumpere, vine săptămâna aceasta să-l ia. 30 de lei kilogramul în viu îl vindem”, a declarat proprietarul de porci vietnamezi. Marele Alb poate fi achiziţionat cu doar 10 lei pe kilogram în viu. Tanti Ioana şi domnul Ionel, cresc în fiecare an câte doi porci, unul îl sacrifică pentru familie şi altul îl vând. Oamenii spun că animalele lor sunt sănătoase şi sunt crescute doar cu boabe, uruială şi verdeaţă: „Îi creştem în propria gospodărie, acum le-am dat pâine. Le dăm şi tărâţe, şi boabe şi huruială. Unul îl tăiem şi unul îl vindem”, a afirmat tanti Ioana. Medicii veterinari spun însă că examenul trichino-logic trebuie făcut indiferent de unde achiziţionaţi porcul şi asta pentru a avea garanţia că animalul nu este infestat cu trichină: „Având în vedere că sărbătorile de iarnă se apropie, iar la noi tradiţia se păstrează, de a sacrifica porci îi rog pe toţi cetăţeni care sacrifică porcine să facă examenul de trichină indiferent de unde este porcul. Trichineloza este o boală ce apare datorită parazitului Trichinella Spiralis. în general se transmite la om de la animale, îndeosebi după consumarea cărnii de porc contaminate. Cei mai mari purtători de trichineloză sunt rozătoarele (şoarecii şi şobolanii), ei transmiţând către porci, după care, carnea contaminată dacă este consumată de către om, trichineloza este transmisă la om.”, a declarat dr. Sandu Tolea, dir. DSVSA Dâmboviţa. Odată cu luna decembrie, crescătorii de porci din Dâmboviţa au început deja să-şi prezinte marfa fie în târguri şi oboare fie chiar şi pe internet. Oamenii spun că animale sunt suficiente pentru ca oricine să poată pune pe masa de Crăciun produsele tradiţionale din carne de porc, indiferent de buget.