Dezvoltare continuă pentru competitivitate

Date:

dezvoltareÎn ciuda mediului economic nefavorabil, investiţiile în cercetare şi dezvoltare ale societăţilor cu sediul în UE au crescut cu 2,6% în 2013, dar această creştere a fost inferioară celei înregistrate în anul anterior (6,8%) şi mediei mondiale pe 2013 (4,9%), precum şi ratei atinse de societăţile cu sediul în SUA (5%) şi Japonia (5,5%).
Aceste rezultate sunt publicate de Comisia Europeană în Tabloul de bord al UE privind investiţiile realizate de sectorul industrial în cercetare şi dezvoltare („EU Industrial R&D Investment Scoreboard”), care are la bază o analiză a celor mai importante 2500 de societăţi din toată lumea, reprezentând aproximativ 90% din totalul cheltuielilor în domeniul cercetării efectuate de întreprinderi. Datele arată că societăţile cu sediul în UE (633) au investit 162,4 miliarde de euro în 2013, pe când societăţile cu sediul în SUA (804) au investit 193,7 miliarde de euro, iar cele cu sediul în Japonia (387) au investit 85,6 miliarde de euro.
Carlos Moedas, comisarul pentru tem gata să ne intensificăm acţiunile. Planul de investiţii în valoare de 315 miliarde EUR prezentat de Comisie şi de Banca Europeană de Investiţii va contribui la creşterea investiţiilor private în proiecte cu riscuri mai ridicate, de aceste investiţii beneficiind sectorul cercetării şi dezvoltării din întreaga Europă.”
Pentru al doilea an consecutiv, constructorul european de automobile Volkswagen se situează pe primul loc în clasamentul mondial, cu un total de 11,7 miliarde de euro investiţi în cercetare şi dezvoltare (o creştere de 23,4%). Cel deal doilea şi cel de-al treilea loc în clasament sunt ocupate de Samsung (Coreea de Sud) şi de Microsoft (SUA).
Sectorul automobilelor, în care investiţiile au continuat să crească cu 6,2%, reprezintă un sfert din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare efectuate de societăţile incluse în tabloul de bord al UE. Pe de altă parte, sectoarele de înaltă tehnologie, cum ar fi produsele farmaceutice sau tehnologiile şi echipamentele hardware au înregistrat o creştere mai slabă şi au contribuit la reducerea mediei globale a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare din Europa.
Societăţile incluse în tabloul de bord au avut, la nivel mondial, 48 de milioane de angajaţi în 2013. În ultimii 8 ani (2005-2013), societăţile cu sediul în UE şi-au mărit numărul de angajaţi cu 18,2%, primele în acest sens fiind sectoarele cu o intensitate mai mare a activităţilor de cercetare şi dezvoltare. Această tendinţă este în continuare puternică, în ciuda înregistrării, anul trecut, a unei mici scăderi a numărului de angajaţi ai întreprinderilor
din UE (0,6%).
În ceea ce priveşte societăţile cu sediul în UE, 97% din totalul investiţiilor în cercetare şi dezvoltare au fost făcute de societăţi situate în 10 ţări. Cele mai bune rate globale aparţin societăţilor cu sediul într-una din următoarele trei ţări: Germania, Franţa şi Marea Britanie, care însumează peste două treimi din total. În Germania şi în Marea Britanie, investiţiile efectuate de societăţi au continuat să crească peste medie (5,9% şi, respectiv, 5,2%), în timp ce societăţile franceze au înregistrat o scădere a investiţiilor în cercetare şi dezvoltare (-3,4%).
Diminuarea investiţiilor în câteva mari societăţi din UE a afectat, în special, rata investiţiilor în cercetare şi dezvoltare din ţările respective. Este cazul Nokia (17,1%) sau al STMicroelectronics (19,2%), care au avut un impact semnificativ asupra ratei globale a investiţiilor din Finlanda (-11,6%) şi din Olanda (-0,1%), două dintre primele zece ţări din Europa.
Pe de altă parte, unele societăţi incluse în tabloul de bord au înregistrat o creştere peste media mondială a investiţiilor lor în cercetare şi dezvoltare. Este vorba de societăţi cu sediul în următoarele state din UE: Irlanda (13,6%) şi Italia (6,4%). De asemenea, nivelul din Spania (4,4%) depăşeşte media europeană.
Tabloul de bord al UE privind investiţiile realizate de sectorul industrial în cercetare şi dezvoltare este publicat anual de Comisia Europeană (DG Cercetare şi Inovare şi DG Centrul Comun de Cercetare). Tabloul de bord pentru 2014 are la bază un eşantion de 2 500 de societăţi. În cadrul studiului, au fost analizaţi principalii indicatori economici şi privind cercetarea şi dezvoltarea ai societăţilor, indicatori care corespund ultimelor situaţii financiare făcute publice de către societăţi. Tabloul de bord măsoară valoarea totală a investiţiilor globale ale acestora în cercetare şi dezvoltare, finanţate cu fonduri proprii, indiferent de locul în care se desfăşoară cercetarea şi dezvoltarea relevante. El ia în considerare societăţi care au investit, în 2013, peste 15,5 milioane de euro în cercetare şi dezvoltare şi care îşi au sediul în UE (633), în SUA (804), în Japonia (387) şi în alte ţări (676), inclusiv în China (199), Taiwan (104), Coreea de Sud (80) şi Elveţia (62). Datorită istoricului de care dispune tabloul de bord în baza sa de date care, începând din 2003, conţine informaţii cu privire la principalele societăţi care investesc în cercetare şi dezvoltare, comportamentul şi performanţa companiilor pot fi analizate pe perioade mai lungi de timp.
Ancheta UE privind tendinţele înregistrate de investiţiile industriale în cercetare şi dezvoltare în 2014 („EU Survey on Industrial R&D Investment Trends”) are la bază un eşantion extins care include cei mai mari 1.000 de investitori în cercetare şi dezvoltare care îşi au sediul în UE.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...