Gestionarea câinilor tara stăpân este astazi o problema naţionala, nu este numai o problemă a judeţului Dâmboviţa şi a municipiului Târgovişte. Nu numai în Târgovişte, ci în toate oraşele ţarii sunt haite de câinii scapate de sub control şi oricând se poate întâmpla o nenorocire asemanatoare cu cea din Bucureşti. În Târgovişte, câinii tara stapân sunt în toate cartierele, iar acum autoritaţile municipale ar vrea sa puna pe picioare o strategie eticienta privind gestionarea acestor câini. Subiectul a tost abordat de viceprimarul Cristian Stan care a spus că în primul rând, ar trebui realizat un recensământ, care să arate cu exactitate câţi câini umblă liberi pe străzile municipiului. Un al doilea pas ar fi, în opinia viceprimarului Cristian Stan, stabilirea unui plan de măsuri pentru combaterea fenomenului câinilor comunitari, estimarea unor mijloace materiale şi a resurselor umane şi o evaluare semestrială. „Concomitent, voi iniţia punerea în dezbatere publică, a unui regulament de gestionare a câinilor cu sau fără stăpân din municipiul Târgovişte, ce va stabili obligaţii în sarcina tuturor posesorilor de câini, care ţin de sterilizare, verificare şi sancţiuni unde e cazul”, a afirmat viceprimarul Cristian Stan. Totodată se doreşte infiinţarea la nivelul municipiului Târgovişte un compartiment special de protecţia animalelor, care sa aiba atribuţii specitice în acest domeniu, dar mai ales în ceea ce priveşte câinii comunitari. Mai mult, se dporeşte şi amenajarea unui nou adapost pentru câinii comunitari, în condiţiile în care, cel existent are o capacitate de 100 de locuri. Viceprimarul Cristian Stan a ţinut sa sublinieze taptul ca va trebuie sa se destaşoare şi o intormare a proprietarilor de animale cu privire la sterilizarea şi microciparea animalelor.
Toţi câinii cu stăpân trebuie microcipaţi şi sterilizaţi OBLIGATORIU
Reguli clare pentru deţinătorii de câini
Potrivit reprezentanţilor ANSVSA, câinii cu stapân vor putea circula pe teritoriul României, doar însoţiţi de proprietari şi de carnetul de sanatate, care atesta identiticarea şi înregistrarea animalului în RECS. Ordinul care va intra în curând în vigoare prevede termene clare pentru microciparea şi înregistrarea animalelor: câinii nou nascuţi cu proprietar – în termen de maxim 90 de zile de la tatare, dar în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora; câinii adulţi cu proprietar – până la data de 1 ianuarie 2015 şi în orice caz înainte de vânzarea, donarea cu titlu gratuit sau scoaterea în spaţii publice a acestora şi cel mai târziu înaintea vaccinarii contra rabiei; câinii proveniţi din adaposturile publice – în momentul adopţiei, înainte de a parâsi adapostul. „Proprietarii de câini au obligaţia de a notitica medicului veterinar de libera practica, operator al RECS, în termen de 7 zile de la producerea lor, evenimentele reteritoare la animal: vânzare, cumparare, pierdere, dispariţie, turt, donaţie, moarte”, se arata în ordinul ANS-VSA. Câinii neidentiticaţi şi neînregistraţi atlaţi în spaţiile publice sunt consideraţi câini tara stapân şi sunt trataţi contorm prevederilor legislaţiei specitice în vigoare. Sterilizarea
este obligatorie
din 1 ianuarie 2015
Reprezentanţii ANSVSA au precizat ca sterilizarea câinilor cu stapân va ti obligatorie pâna la 1 ianuarie 2015. Totuşi, nu vor ti sterilizaţi acei câini care au valoare chinologica, mai exact animalele cu pedigree, înscrise în asociaţia chinologica şi care au dreptul sa participe la concursuri de trumuseţe pentru câini ceea ce automat le da dreptul stapânilor sa dea la monta câinele, inditerent daca este temela sau mascul. Puii nou-nascuţi vor avea la rândul lor pedigree şi vor avea valoare chi-nologica.
Viceprimarul Cristian Stan, hotărât să rezolve problema câinilor fără stăpân din municipiul Târgovişte
Date: