„Prima Casă” devine „Noua Casă” şi de aici începe circul

Date:

blocuriDacă mai aveaţi o speranţă în ce priveşte cumpărarea unei locuinţe prin programul „Prima Casă”, puteţi să vă luaţi adio. Acesta va fi transformat în „Noua Casă”, destinat doar pentru achiziţia de locuinţe noi.
Acum, însă, apare o problemă. Nu a fost definit termenul de locuinţă nouă. Aceasta poate fi locuinţă care urmează să fie construită, locuinţă care nu a fost vândută niciodată de dezvoltator etc. Ideea este cu cât anul luat drept referinţă pentru nou va fi mai apropiat de zilele noastre, cu atât oferta imobiliară accesibilă clienţilor Noua Casă va fi mai restrânsă.
Una peste alta, această decizie de modificare a programului Prima Casă îi nemulţumeşte pe cumpărători.
Majoritatea vor fi nemulţumiţi, pentru că înseamnă limitarea accesului la întregul fond locativ. Clienţii vor fi obligaţi să achiziţioneze doar din piaţa nouă, preţurile vor creşte, iar aceştia vor cumpară ceva mai scump. Mulţi dintre cumpărători doresc să achiziţioneze ultracentral, semicentral, cu acces la metrou, la mijloace de transport în general. Ori, în astfel de zone, sunt foarte puţine proiecte care se dezvoltă, în condiţiile în care preţurile sunt ridicate. Matematic vorbind, piaţa imobiliară va cădea cu 70%, având în vedere faptul că aceasta era ponderea achiziţiilor de locuinţe vechi din totalul creditelor Prima Casa acordate.
Un prim efect al acestei transformări îl constituie impulsionarea dezvoltării de noi proiecte imobiliare. Vom asista la ce s-a întâmplat între anii 2005 – 2008, cu acea explozie de contrucţii imobiliare noi, dar la scara mai mică.
Deşi hulit, programul Prima Casă a fost fost singurul care a susţinut piaţa imobiliară în anii de criză.
Prima Casă a reprezentat cel mai de succes program economic guvernamental anti-criză. Să nu uităm faptul că Prima Casă a apărut atunci când piaţa imobiliară era în plină criză imobiliară, iar preţurile locuinţelor suferiseră deja scăderi majore. Deşi a fost gândit ca un program de sprijinire a achiziţiei de locuinţe noi, Prima Casa şi-a dovedit imperfecţiunile, ceea ce nu l-a facut inoperant ci, din contră, un program adaptat la realităţile pieţei imobiliare.
Prin programul Prima Casă s-au acordat până în prezent circa 84.000 de garanţii pentru finanţări accesate în valoare de circa 3,273 miliarde euro. 28% din valoarea garanţiilor acordate a fost destinată achiziţiei de imobile construite între anii 2008-2013, potrivit datelor Fondului Naţional de Garantare a Creditelor pentru IMM-uri.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...