Militarii şi poliţiştii care au avut pensiile tăiate la recalcularea din 2010 îşi vor recupera banii

Date:

veteraniUn articol din legea privind pensiile speciale ale militarilor prevede că sumele pierdute la recalculare vor fi restituite, la cerere, în cel mult doi ani de la data intrării în vigoare a noii legi. Paradoxal, chiar dacă unele pensii au scăzut, „recalcularea” lui Boc a dus, în ansamblu, la creşterea pensiilor militare cu 30%, arată un raport elaborat de Consiliul Fiscal.
Decembrie 2010 a fost ultima lună în care militarii şi poliţiştii au beneficiat de pensii speciale. În ianuarie 2011, unii pensionari din sistemul de apărare au primit pensii mai mici. Pe care îi vor primi înapoi! Legea adoptată de Guvern prevede că diferenţele dintre cuantumurile pensiilor cuvenite pentru luna decembrie 2010 şi cele stabilite în baza Legii 119/2010 şi a Ordonanţei de Urgenţă 1/2011, se restituie titularilor, la cererea acestora, în mod eşalonat, pe o perioadă de cel mult 2 ani de la data intrării în vigoare a prezentei legi.
Acelaşi proiect prevede că pensiile militare de stat se indexează anual cu 100% din rata medie a inflaţiei şi cu 50% din creşterea salariului mediu brut.
Chiar dacă unele pensii din sistemul de apărare au scăzut la recalcularea din 2010, în ansamblu este vorba despre o creştere de 30%. Raportul elaborat de Consiliul Fiscal în 2013, la trei ani de la recalculare, arată că valoarea totală a pensiilor din sistem a crescut cu un miliard de lei pe an. Asta deşi Guvernul Boc estima o reducere a cheltuielilor cu 1,2 miliarde de lei în perioada 2010 – 2014.
Un grafic bazat pe datele INS arată care este situaţia evoluţiei pensiilor din România. Până în 2001, diferenţa dintre pensiile din sistemul de asigurări sociale şi cele militare nu era atât de evidentă. Dar situaţia s-a schimbat radical în anii următori. Astfel, în 2013, pensia medie de care beneficia un cadru militar era de 2.446 de lei, în sistemul de asigurări sociale – de 809 lei, în timp ce pensia medie a agricultorilor era de 327 de lei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...