Greşelile lui Becali

Date:

gigi becaliAnul 2013 nu este unul prea favorabil politicianului şi afaceristului Gigi Becali. Ghinioanele, în afaceri şi politică, s-au ţinut scai de Becali. Pe 11 februarie, a fost condamnat definitiv la trei ani închisoare cu suspendare pentru sechestrarea celor care i-au furat limuzina, pedepse similare fiind dispuse şi în cazul gărzilor sale de corp. In plus, pe o perioadă de opt ani, Becali va trebui să respecte mai multe obligaţii ce îi vor fi impuse de serviciul de probaţiune din zona domiciliului său. In urma acestui scandal, preşedintele PNL, Crin Antonescu, a fost prompt: Becali va activa în continuare ca parlamentar independent. După anunţarea sentinţei, parlamentarul Becali, în aceeaşi zi, a făcut o serie de declaraţii referitoare la destinul său de politician: „Am făcut o mare greşeală că m-am retras din mandatul de europarlamentar, (…) am zis că vreau să lupt pentru ţara mea. Am ieşit, iar de acum încolo vreau să lupt pentru familia mea. Nu mi-am dat seama, am fost un idealist şi am greşit. Îmi pare rău că m-am retras din mandatul de europar-lamentar. Acum, am pus nişte avocaţi să se intereseze dacă pot să îmi reiau mandatul, pentru că demisia eu nu mi-am dat-o de acolo”. Desigur, ca mulţi alţi politicieni, pentru eşecurile suferite în viaţa publică, nu a uitat să dea vina pe Traian Băsescu: „Omul e tare, are putere. Nu am ştiut că are o aşa mare putere asupra omului puternic. Dacă a putut să facă asta, bravo lui. Dar să ştie un lucru, noi nu răspundem doar pe lumea asta, ci şi pe ailaltă”. Dar, pentru a clarifica propria sa situaţie politică, Becali a mai dat o declaraţie: „Eu am demisionat şi voi demisiona din PNL, ca membru PNL. Rămân membru afiliat al grupului politic pentru care am luptat în campania electorală, grupul politic PNL-USL. Rămân fidel grupului politic USL. (…)”.
Cioflingarii
Cu toate acestea, Gigi Becali nu se dezice la nivel de limbaj. Reamintim că, în urmă cu câţiva ani, i-au crescut acţiunile pe scena politică românească datorită unei postări audio pe internet a dialogului cu un ziarist, când a recurs la un vocabular mai mult decât suburban. Atunci, toţi cei cu mentalitate de băiat de cartier, indiferent de studii, au căzut în extaz, Becali devenind un model de virilitate lingvistică. Practic, din acel moment, Gigi Becali a început să creadă că i se poate permite orice. Recent, într-o formă mai atenuată lingvistic, a recidivat, când oficialii lui Ajax nu l-au trecut pe lista pentru dineul oficial: „Nu am eu nevoie de dineul oficial al lui Ajax! Ce să fac eu la dineul lor, ce eu merg la dineu cu toţi cioflingarii? Am fost la dineul de la Real Madrid, de la Betis, la Lyon şi cu Valencia. Ce să fac eu acolo?”.
Referitor la Gigi Becali, primarul Sibiului, Klaus Johannis, a criticat racolarea lui Gigi Becali în USL, precizând că, din punctul său de vedere, astfel de racolări nu dau rezultate semnificative. In urmă cu două zile, după ce-a anunţat oficial c-a devenit membru PNL, Klaus Johannis şi-a reluat atitudinea critică faţă de Becali: „Mie, personal, mi-ar displăcea să fiu reprezentat de o persoană cu o condamnare penală, indiferent că este cu suspendare sau executare. După părerea mea, persoane cu condamnări nu au ce căuta în Parlament. Punct. Nu contează unde este membru, contează principiul. Dacă acceptam că persoane condamnate pot fi membri în Parlament, părerea mea este că greşim”.
Dar, indiferent ce spun sau cred unii şi alţii despre el, după cum declara vărul său, loan Becali, latifundiarul din Pipera şi-a văzut mai departe de interesele personale, plecând în Dubai nu pentru a se feri de o eventuală condamnare cu executare, ci pentru o afacere cu terenuri imobiliare în lordania, cu fostul investitor al Rapidului, Fathi Taher. Oricum, pe primul loc sunt afacerile personale, ceea ce se dovedeşte prin activitatea sa parlamentară. Astfel, de când a preluat mandatul, George Becali a votat doar de 27 de ori, deşi au avut loc 140 de şedinţe în care proiecte de lege au fost supuse aprobării, pentru celelalte şedinţe, site-ul Camerei Deputaţilor trecându-l absent. Nu este o noutate. Pe vremea când era europarla-mentar, în 2012, Gigi Becali a ocupat locul al treilea în topul chiulangiilor, după ce, în 2011, fusese pe primul loc. Să ne mai mirăm de ce Uniunea Europeană ne tratează cu spatele?
Doar 14 milioane de lei
De ieri, Gigi Becali a mai primit o lovitură ce l-a zdruncinat zdravân. Omul pe care l-au lansat în politică oile şi fotbalul trebuie să dea statului peste 3,5 milioane de euro, reprezentând TVA-ul aferent tranzacţiilor cu terenuri, pe care le-a făcut între 2004 şi 2008, conform verdictului anunţat de Curtea de Apel Bucureşti. Pentru a fi mai bine lămurite lucrurile, precizăm că Gigi Becali este unul dintre primii vânzători de pământuri de anvergură din ţară, verificaţi de fisc, controlul ANAF începând în decembrie 2009 şi terminându-se câteva luni mai târziu. lnspectorii au constatat, în urma controlului, că timp de
5 ani, între 2004 şi 2008, Gigi Becali vânduse 53 de terenuri, unele moştenite personal, altele cumpărate sub forma drepturilor litigioase, câştigând peste 200 de milioane de euro. La finalul controlului, fiscul i-a impus să achite la buget peste
6 milioane de lei TVA aferent acestor tranzacţii, plus peste 8 milioane de lei majorări de întârziere, ceea ce însumează circa 3 milioane şi jumătate de euro. Desigur, ca toţi afaceriştii ce-au apărut ca ciupercile după ploile Revoluţiei din Decembrie, Gigi Becali a contestat actul ANAF la Curtea de Apel, cerând să fie scutit de plata TVA-ului pentru multe dintre aceste tranzacţii, dar surpriză, instanţa nu a fost impresionată de faptul că este politician şi a decis în urmă cu puţin timp că cererea sa este neîntemeiată, respingând-o.
Oricum, cazul Becali nu este singular în România. Ceea ce-l diferenţiază de ceilalţi politicieni este naivitatea sa: văzându-se aplaudat de gloată, Becali nu a înţeles că gloata rămâne gloată mereu. Te ovaţionează cât timp eşti bun să-i oferi circ, bani, băutură şi mâncare de pomană. Nu mai ai, gloata nu te mai aplaudă, doar se uită, dacă o mai interesează, la cum eşti făcut de doi bani de către noii controlori de trafic… politic. Pe de altă parte, Becali nu şi-a dat seama că, dacă devii prea vocal, plăteşti de te ustură. Mai ţineţi minte că-n 2008 începuse să cocheteze cu ideea de-a deveni preşedintele României? Ar fi fost mai bine dacă-şi vedea doar de ale lui. Despre cum este tratat Gigi Becali în realitate, este edificator gestul lui Răzvan Nistorescu care, în 2011, când l-a văzut pe Becali intrând, într-o emisiune televizată în direct, în studio, s-a ridicat spunând tranşant de sincer că nu dialoghează cu el. Becali nu a înţeles c-a fost băgat în seamă de tot felul de oameni fiindcă avea bani. Poate acum va înţelege, după toate câte i se întâmplă. Când ajungi prea sus şi nu eşti atent la ce spui şi faci în public, prăbuşirea începe să semene cu intrarea în comă. Diferenţa dintre Becali şi restul politicienilor: nu ştie să folosească toată gama de alifii.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...