De Dragobete fiţi drăgăstoşi pentru a vă merge bine

Date:

gasteDragobetele se sărbătorea pe 24, 28 februarie sau în primele zile din martie, îndeosebi în zonele din sudul ţării. Existenţa mai multor date este consecinţa confuziei apărute în calendarul popular o dată cu trecerea de la calendarul iulian la cel gregorian. Era cunoscut şi sub numele de lovan, lovan Dragobete, Dragomir sau Cap de Primăvară, deoarece pentru ţăranul român primăvara începea de Dragobete, după cum vara începea de Sfinţii Împăraţi Constantin şi Elena, toamna de Ziua Crucii, iar iarna de Sfântul Andrei.
În dimineaţa de Dragobete, fetele tinere din zonele rurale obişnuiau să strângă zăpadă proaspătă şi să o topească, clătindu-şi ulterior obrazul cu lichidul miraculos. Se spune că astfel vor avea chipul luminos şi obrazul frumos tot timpul anului, atrăgând în preajma lor baieţi.
Dacă eşti îndrăgostită şi vrei să te asiguri că nu vei ieşi din această stare tot timpul anului, „fă-ţi de Dragobete” şi cinsteşte această sărbătoare alături de comunitatea căreia îi aparţii. Conform tradiţiei româneşti străvechi, este musai ca în această zi tinerii să se veselească şi să petreacă împreună pentru a iubi şi a fi iubiţi pe tot parcursul anului. Întâlneşte-te cu persoana iubită în această zi. Se spune ca astfel „legătura” dintre voi va fi una puternică tot anul, precum uniunea dintre păsările cerului care se logodesc în această zi.
În plus, există superstiţia că cei care ţin această sărbătoare vor avea parte de un an îmbelşugat, încărcat de noroc şi dragoste. Cei care nu doresc în schimb să petreacă prin dansuri, voie bună, petreceri în aer liber, sărituri peste focul stins sau sărutări vor rămâne fără pereche până la sărbătoarea Dragobetelui următor şi nu se vor îndrăgosti. La fel se va întâmpla şi cu cei care nu văd nicio persoană de sex opus în ziua respectivă.
Sacrificatul păsărilor de curte în această zi este interzis. Doar Dragobetele este o sărbătoare care îşi are originile în natură, iar o lege nescrisă spune că nu trebuie să-l ofensezi pe Dragobete, Logodnicul Păsărilor. lnterzise sunt şi cusutul, lucratul la câmp sau în gospodărie. În caz contrar, se crede că îţi vei atrage asupra ta ghinionul. Curăţenia în case este în schimb permisă, ba, mai mult, se spune că ea aduce sporul şi ordinea în casa respectivă.
Superstiţii legate de ale dragostei există şi pentru femeile căsătorite. Se spune că femeile care ating în această zi un bărbat dintr-o localitate străină vor fi drăgăstoase şi afectuoase tot timpul anului. Totodată, reprezentantele sexului frumos trebuie să se asigure că le iese în cale un bărbat dacă vor să aibă parte de iubire pe tot parcursul anului.
În ziua Dragobetelui, bărbaţii ar trebui să fie atenţi la felul în care se poartă cu femeile. Nu au voie să necăjească femeile sau să se certe cu acestea. În caz contrar, riscă să atragă asupra lor ghinionul şi neşansa. (Ş.E.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...