Elevii cer din nou manuale gratuite pentru clasele a Xl-a şi a XII-a

Date:

manualeElevii din clasele a Xl-a şi a XII-a sunt nevoiţi să-şi cumpere manuale şi în anul şcolar 2015/2016, deoarece Ministerul Educaţiei nu asigură materialul didactic decât pentru primii zece ani de învăţământ. Consiliul Naţional al Elevilor avertizează că Ministerul Educaţiei încalcă un drept fundamental al elevilor la învăţământ de stat gratuit, garantat de Legea Educaţiei, elaborată încă din
2011.
Consiliul Naţional al Elevilor (CNE) se declară „îngrijoraţi şi profund dezamăgiţi de atitudinea Ministerului Educaţiei, care refuză să acorde manuale şcolare gratuite pentru elevii care studiază în clasele a XI-a şi a XII-a în unităţile de învăţamânt de stat, încălcând flagrant liberul acces la educaţie al elevilor”. Constituţia României, republicată, consacrează la art. 32 alin. (4) caracterul gratuit al învăţământului de stat, care este reluat şi în Legea Educaţiei Naţionale, la art. 9 alin. (3). În conformitate cu art. 69 alin. (4) din Legea Educaţiei Naţionale nr. 1/2011, cu modificările şi completările ulterioare, elevii şi profesorii din învăţamântul de stat beneficiează de manuale şcolare gratuite, nefăcându-se vreo distincţie între ciclurile de studiu, subliniază reprezentanţii elevilor. Legea Educaţiei garantează manuale şcolare gratuite Încă de la intrarea în vigoare a noii legi a educaţiei, la începutul anului 2011, Ministerul Educaţiei a refuzat să pună în aplicare prevederile legale, neacordând elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a manuale şcolare gratuite, aminteşte un comunicat de presă al Consiliului Naţional al Elevilor.
Prin refuzul de a acorda manuale şcolare gratuite elevilor din clasele a XI-a şi a XII-a, ministerul educaţiei aduce atingere, în mod flagrant, unui drept fundamental al elevilor, acela la un învăţamânt de calitate. Costul pentru pachetul de manuale pentru elevii din ciclul liceal superior este de aproximativ 400 de lei, o sumă considerabilă pe care, din cauza condiţiilor economico-sociale, mulţi elevi nu o au, aceştia fiind nevoiţi să înveţe fără suport de curs, lucru de neconceput într-o ţară în care învăţământul de stat este gratuit şi constituie, conform legii, prioritate naţională. (Ş.E.)

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...