Podoabe din paleolitic, descoperite pe şantierul Pioana Cireşului-Piatra Neamţ

Date:

poianaSăpăturile arheologice extrem de riguroase care se efectuează de mulţi ani pe Şantierul paleolitic de la Poiana Cireşului, precum şi profesionalismul excepţional al echipei de studenţi şi doctoranzi care participă la săpături, îşi arată din nou eficacitatea.
„Decaparea milimetrică a sedimentului din stratul de cultură Gravetian I, datat între circa 20.000 şi 24.000 de ani, a făcut, ca şi în acest an, să se recupereze arte-facte de dimensiuni foarte mici, de ordinul milimetrilor. Aşa se face că s-a descoperit, alături de alte obiecte de artă, prima mărgea realizată din Dentalium. Este primul obiect de podoabă de acest fel descoperit vreodată în Paleoliticul de pe teritoriul României. Trebuie să menţionăm că pentru confecţionarea mărgelelor de acest fel era necesară procurarea materiei prime de la mari distanţe, oferită de specia marină Dentalium.
Colectivul de cercetare care participă la săpăturile din acest an este format, în această fază de început, din dr. Elena-Cristina Niţu (şefa şantierului), dr. Ovidiu Cîrstina – Complexul Naţional Muzeal „Curtea Domnească” din Târgovişte, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru – Muzeul Evolutiei Omului si Tehnologiei în Paleolitic Târgovişte, dr. Mădălin Văleanu (Muzeul Palatul Culturii Iaşi), dr. Jessica Lacarriere – arheozoolog (Universitatea din Toulouse -Franţa), drd. Remus Dincă, drd. Adrian Nicolae (Universitatea Valahia din Târgovişte), absolvenţii Anca Purcaru (Universitatea Valahia din Târgovişte), Sergiu Enache (Universitatea de Vest Timişoara), studenţii Florin Lupu, Alexandru Mirică, Marian Leu (Universitatea Valahia din Târgovişte), Adelina Sava (Universitatea „Al. I. Cuza” Iaşi), Aurelian Roşca (General manager at ITSquad Cluj-Napoca).
Menţionăm că cercetările din acest an s-au desfăşurat prin contribuţia financiară a Asociaţiei „Geto-Dacii” şi a Consiliului Judeţean Dâmboviţa”, au transmis Elena-Cristina Niţu, cercetător ştiinţific II, şef şantier, prof. univ. dr. Marin Cârciumaru, coordonatorul echipei de cercetare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...