– cei care trec de proba teoretică vor putea susţine proba practică de mai multe ori –
Candidaţii respinşi la proba practică a examinării pentru obţinerea permisului auto nu vor mai fi nevoiţi să susţină din nou proba teoretică, potrivit unui act normativ publicat vineri în Monitorul Oficial. Practic, asta înseamnă că, dacă vor trece cu succes de proba teoretică, aceste persoane vor putea susţine proba practică de mai multe ori, dacă o pică. În prezent, pentru a obţine permisul, cei care sunt respinşi la proba practică trebuie să dea din nou ambele probe.
Ordinul Ministerului Afacerilor Interne nr. 97/2015 pentru modificarea şi completarea Ordinului MAI nr. 268/2010 privind procedura de examinare pentru obţinerea permisului de conducere a fost publicat în Monitorul Oficial, Partea I, nr. 639 din 21 august şi a intrat în vigoare în data de 5 octombrie.
Din acest act normativ reiese că persoanele care sunt admise la proba teoretică a examinării pentru obţinerea permisului auto vor putea să susţină proba practică de mai multe ori, în cazul în care o pică. Pentru ca acest lucru să fie posibil, candidaţii vor trebui să platească taxa de examinare şi să facă cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică.
„Candidaţii declaraţi «respins» la proba practică pot fi programaţi pentru susţinerea unei noi probe după o perioadă de cel puţin 15 zile, cu achitarea taxei de examinare şi prezentarea dovezii care atestă efectuarea a cel puţin şase ore suplimentare de pregătire practică într-o şcoală de conducători auto autorizată”, prevede ordinul. În momentul de faţă, dacă sunt respinse la proba practică, persoanele care vor să obţină permisul auto trebuie să treacă din nou de proba teoretică. Astfel, candidaţii admişi la proba teoretică vor avea la dispoziţie un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică pentru a trece de proba practică, chiar şi din mai multe încercări.
Referitor la persoanele care pică proba teoretică, noul act normativ dispune că acestea vor putea susţine o nouă examinare după cel puţin 15 zile de la respingere, după achitarea unei taxe.
„În cazul depăşirii termenului de un an de la data absolvirii cursului de pregătire teoretică şi practică, examinarea pentru obţinerea permisului de conducere este condiţionată de efectuarea unui nou curs de pregătire”, mai scrie în
Ordinul MAI nr. 97/2015.
Candidaţii care nu se prezintă la proba practică vor putea să ceară programarea pentru o nouă probă oricând în perioada de valabilitate a cursului de pregătire teoretică şi practică.
Examinarea pentru obţinerea permisului auto se desfăşoară, conform Ordinului MAI nr. 268/2010, prin susţinerea succesivă a probei teoretice şi a celei practice, în zile diferite.
„Probele teoretice pentru mai multe categorii pot fi susţinute în aceeaşi zi, exceptând situaţia în care obţinerea unei categorii este condiţionată de deţinerea prealabilă a unei alte categorii”, este precizat în document. Totuşi, atunci când este vorba de examinarea pentru mai multe categorii, probele practice pot fi susţinute doar în zile diferite.
În ceea ce priveşte proba practică, aceasta se poate susţine, după caz, pe traseu şi/sau în poligon, după cum urmează:
– pentru vehiculele din categoria AM: în poligon;
– pentru vehiculele din categoriile A1, A2 şi A: în poligon şi pe traseu; – pentru vehiculele din categoriile B1, B, BE, C1, C1E, C, CE, D1, D1E, D, DE, Tr, Tb şi Tv: pe traseu.
În cazul categoriilor A1, A2 şi A, proba practică se susţine întâi în poligon şi apoi pe traseu, în aceeaşi zi. Iar începând cu data de 5 octombrie, candidaţii promovaţi la proba practică în poligon care nu se prezintă în aceeaşi zi la proba pe traseu vor fi programaţi pentru o noua probă practică.
De ieri, s-au aplicat noile reguli la obţinerea permisului auto
Date: