Ţinând cont că în ultima perioadă s-au înregistrat cazuri de intoxicaţie cu ciuperci otrăvitoare, reprezentanţii Direcţiei de Sănătate Publică Dâmboviţa avertizează asupra riscului la care se expun persoanele care consumă ciuperci culese din mediul natural – pădure, câmp, fâneţe sau teren infiltrat cu substanţe toxice. Deşi pentru necunoscători par la fel, multe specii de ciuperci sunt dăunătoare şi pot crea probleme, de la o simplă indigestie până la otrăvire. Pentru prevenirea cazurilor de îmbolnăvire, Direcţia de Sănătate Publică atrage atenţia dâmboviţenilor să nu cumpere ciuperci de la persoane care le vând în locuri neautorizate sau pe marginea drumului. Simptomele care anunţă intoxicaţia sunt greţurile şi vărsăturile, durerile abdominale şi transpiraţie abundentă. Simptomele intoxicaţiei cu ciuperci diferă în funcţie de perioada de incubaţie, a tipului de ciuperci care provoacă intoxicaţia. În cazul celor cu perioadă de incubaţie scurtă, simptomele apar în minimum 15 minute şi maximum 3 ore de la consumul ciupercilor şi se manifestă prin halucinaţii, tulburări nervoase, abundenţa salivaţiei, lăcrimare, pupila micşorată, dureri abdominale, scăderea frecvenţei cardiace, tegumente umede. Pentru cazurile cu perioadă de incubaţie lungă, semnele apar după cel puţin 12 ore de la consumul acestora şi se manifestă prin greţuri, vărsături, diaree, tulburări gastrointestinale, icter, hemoragii, tulburări neurologice, encefalopatie, manifestări renale grave, afecţiuni hepatice, hipoglicemie, iar după 2 zile de la ingestie apare comă şi apoi decesul persoanei în cauză. Având în vedere că este posibilă o evoluţie gravă, uneori letală a bolii intoxicaţia cu ciuperci trebuie considerată o urgenţă medicală majoră, fiind obligatorie apelarea numărului de urgenţă 112 sau prezentarea imediată într-un serviciu medical de urgenţă.