Masurile active de combatere a şomajului au fost preferate întotdeauna în detrimentul celor pasive, în scopul creşterii ocuparii pieţei muncii din judeţul nostru, menţinând – în acelaşi timp – o strânsa cooperare cu diverşii parteneri implicaţi pe piaţa forţei de munca.
Agenţia Judeţeana pentru Ocuparea Forţei de Munca Dâmboviţa şi-a propus cuprinderea în masuri active şi plasarea în munca a unui numar ridicat de persoane aflate în cautare de loc de munca. Astfel, numarul de persoane cuprinse în masuri active de combatere a şomajului se cifreaza la 26.000, din care în servicii de mediere a locurilor de munca vacante – 16.875; în servicii de informare şi consiliere profesionala -9.000; în servicii de acordare de consultanţa şi asistenţa pentru începerea unei activitaţi independente sau pentru iniţierea unei afaceri – 100; în încheierea de contracte de solidaritate, în baza Legii 116/2002- 25. Şi numărul de persoane încadrate ca urmare a aplicării măsurilor active de combatere a şomajului va fi de 7.800 persoane.
Deoarece pe piaţă există competitori puternici în persoana furnizorilor acreditaţi de formare profesională, din sistemul privat, AJOFM Dâmboviţa va avansa cerinţe crescute la măsura de „formarea profesională” (organizarea a 62 cursuri de formare profesională în cele 26 calificari, pentru care AJOFM Dâmboviţa este acreditata, în care vor fi cuprinşi 1.100 şomeri sau persoane care beneficiaza de gratuitate).
Nu va fi uitata nici organizarea de burse de locuri de munca (a minim 10) din care nu vor lipsi Bursa generala a locurilor de munca, Bursa locurilor de munca pentru absolvenţii de învaţamânt, precum şi alte tipuri de burse, cum ar fi Bursa Marţişorului sau cele care vor fi organizate la cererea pieţei muncii, vizând anumite grupuri ţinta sau zone ale judeţului.
Se vor efectua vizite la peste 1.000 angajatori în vederea informarii şi sprijinirii acestora în recrutarea optima a forţei de munca, în stabilirea necesarului de formare profesionala şi pentru promovarea imaginii serviciului public de ocupare.
Activitatea va fi centrata pe programele şi masurile active, cu preponderenţa catre grupuri ţinta precum şomeri de lunga durata; persoane cu handicap; persoane de etnie roma; şomeri din mediul rural; persoane marginalizate social.
În Dâmboviţa, Mai puţini şomeri înseamnă o economie mai puternică
Date: