Termenul pentru reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite a fost prelungit cu 3 ani

Date:

muncaLocurile de muncă pot fi menţinute „în condiţii deosebite”, prin reînnoirea avizelor de încadrare în astfel de condiţii, pentru o perioadă de maxim 3 ani, începând cu 1 ianuarie 2016, a decis guvernul, printr-o ordonanţă de urgenţă care modifică Legea 263/2010 privind sistemul unitar de pensii publice.
Totodată, perioada dintre 31 decembrie 2015 şi data reînnoirii avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite constituie stagiu de cotizare în condiţii deosebite de muncă, pentru care angajatorii trebuie să achite, după caz, diferenţa dintre cota de contribuţie de asigurări sociale pentru condiţii deosebite muncă şi cea declarată de aceştia.
Caracterul de urgenţă al actului normativ este justificat de faptul că, până la termenul limită de 31 decembrie 2015, stabilit de legislaţia în vigoare (HG 1173/2014), nu toţi angajatorii care deţin avize de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite au reuşit să normalizeze aceste condiţii, prin realizarea măsurilor prevăzute în planul de prevenire şi protecţie care trebuie să asigure îmbunătăţirea nivelului securităţii şi al protecţiei sănătăţii angajaţilor. Concret, din consultările cu partenerii sociali şi din analiza solicitărilor de reînnoire a avizelor de încadrare în condiţii deosebite reiese că, în lipsa prelungirii acestui termen, ar fi afectaţi peste 30.000 de angajaţi încadraţi în condiţii deosebite, preponderent din următoarele domenii: sănătate şi asigurări sociale, extracţia cărbunelui, producţia şi furnizarea de energie electrică şi termică. Din lipsa fondurilor, angajatorii din domeniile menţionate nu au putut asigura realizarea măsurilor de prevenire şi protecţie, condiţii în care, există posibilitatea, ca în urma controalelor, inspectorii de muncă să sisteze activitatea, cu implicaţii atât pe piaţa forţei de muncă, cât şi a bugetului asigurărilor de şomaj.
Executivul a mai aprobat, prin Hotărâre, metodologia de reînnoire a avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite valabile până la data de 31 decembrie 2015. Perioada de valabilitate a avizelor reînnoite nu poate depăşi data de 31 decembrie 2018.
Reînnoirea avizului de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite se acordă de către Inspecţia Muncii sau Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, în baza următoarelor documente:
– solicitarea de reînnoire a avizului de încadrare în condiţii deosebite;
– buletinele de determinări de noxe profesionale eliberate de laboratoare abilitate sau buletinele de expertizare eliberate de către direcţiile de sănătate publică şi a municipiului Bucureşti;
– planul de prevenire şi protecţie revizuit corespunzător locurilor de muncă încadrate în condiţii deosebite, care cuprinde măsuri şi acţiuni în scopul încadrării în condiţii normale;
– raportul medicului de medicina muncii privind starea de sănătate a lucrătorilor încadraţi în condiţii deosbite;
– dovada depunerii la casele teritoriale de pensii, până la 31 decembrie 2015, a documentului prin care s-a obţinut reînnoirea avizului de încadrare şi a listei categoriilor profesionale care îşi desfăşoară activitatea în aceste locuri de muncă.
Documentele pot fi depuse la una din cele două instituţii competente în termen de 90 de zile de la data intrării în vigoare a actului normativ adoptat.
Reînnoirea avizelor de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite, emise de către Comisia Naţională pentru Controlul Activităţilor Nucleare, se acordă tot de către această instituţie.
Nerealizarea de către angajator a măsurilor din planul de prevenţie şi protecţie constituie contravenţie şi se sancţionează cu amendă de la 3.000 la 10.000 de lei, în funcţie de numărul salariaţilor. Avizul de încadrare a locurilor de muncă în condiţii deosebite poate fi anulat de către Inspecţia Muncii, la propunerea inspectoratului teritorial de muncă, dacă angajatorul nu realizează măsurile dispuse în urma controlului, în termen de 45 de zile de la constatarea contravenţiei.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...