DGASPC Dâmboviţa. 50 de copii au fost reintegraţi în familie printr-un program de parteneriat cu Fundaţia SERA România

Date:

dgaspcLa sfârşitul săptămânii trecute, a avut loc conferinţa de presă organizată pe teren, în vizită la familii din localităţile I.L. Caragiale şi Dragomireşti. Aceste familii au fost incluse în proiectul derulat în parteneriat cu Fundaţia SERA România, privind „Reintegrarea/integrarea copiilor beneficiari de măsură de protecţie specială, precum şi prevenirea separării copiilor de familie”.
La eveniment au participat Cătălin Ganea, director programe Fundaţia SERA România, Cristiana Bucur, director general DGASPC Dâmboviţa, Doiniţa Dinu, director general adjunct DGASPC Dâmboviţa şi reprezentanţi ai presei.
Reintegrarea/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială este un proiect implementat în baza unui Acord de parteneriat încheiat între Consiliul Judeţean Dâmboviţa, Direcţia Generală de Asistenţă Socială şi Protecţia Copilului Dâmboviţa şi Fundaţia „SERA ROMÂNIA”, prin hotărârea nr. 62/04.03.2013 a Consiliului Judeţean Dâmboviţa.
Durata proiectului a fost de 1 an şi s-a prelungit şi în 2014. Cotele de participare în acest proiect au fost de 48% DGASPC şi 52% Fundaţia
SERA din totalul de 300.000
lei şi a avut ca obiectiv general scăderea numărului de copii beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială, prin reintegrarea/ integrarea acestora în familia naturală/lărgită.
Obiectivele acestui proiect au fost: scăderea numărului de copii, beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială prin reintegrarea/integrarea acestora în familia naturală/lărgită; responsabilizarea familiilor naturale cu privire la obligaţiile ce le revin faţă de copii; implicarea autorităţilor publice locale în procesul de susţinere a familiilor în care au fost reintegraţi sau urmează să fie reintegraţi copiii; reducerea cheltuielilor pentru sistemul de protecţie specială a copilului prin reintegrarea unui număr de 50 de copii, realizându-se o economie de 11.192 lei – cost mediu/copil/an. Sumele alocate în vederea atingerii obiectivului prezentului acord de parteneriat au reprezentat 1/3 din sumele destinate menţinerii unui număr de 50 beneficiari în sistemul de protecţie al DGASPC Dâmboviţa.
Deşi iniţial prin proiect s-a dorit reintegrarea a 50 copii, Echipa de implementare a finalizat 96 de cazuri după cum urmează: 72 copii reintegraţi – integraţi din sistemul de protecţie specială şi pentru 24 copii s-a realizat prevenirea separării de familie.
S-au executat lucrări de construcţie şi reconstrucţie, au fost achiziţionate piese de mobilier, dar şi alimente, rechizite şi produse igienico – sanitare, necesare familiilor aflate în dificultate.
Astfel, au fost implicate peste 30 de autorităţi locale privind procesul de reintegrare, post-reintegrare, sprijin material, forţa de muncă.
Pentru cei 96 de copii reintegraţi -integraţi şi pentru care s-a realizat prevenirea separării de familie, fondurile au fost alocate astfel:
Au fost achiziţionate şi montate 4 module de locuit tip container pentru 4 familii şi în total 10 copii au fost reintegraţi, iar pentru 6 copii s-a prevenit instituţion-alizarea în sistemul de protecţie. Astfel, costul modulelor s-a ridicat la: 31465.38 + 19120.4 + 34096.04 + 38300.4 = 122982.22 lei
În cadrul proiectului au fost construite integral şi 3 case pentru 3 familii şi în total pentru 15 copii s-a prevenit instituţionalizarea în sistemul de protecţie. Astfel, s-au achiziţionat materiale de construcţii în valoare de: 16745.46 + 19156.48 + 23906.07 = 23906.07 lei
În urma analizei efectuate, s-a constatat că 20% din copiii beneficiari ai proiectului „Reintegrare/integrarea copiilor beneficiari ai unei măsuri de protecţie specială în familia naturală/lărgită” au fost cazuri de prevenire a separării copilului de familie, fiind necesară continuarea activităţilor de prevenire în judeţul Dâmboviţa.
Parteneriatul s-a prelungit şi în anul 2015, prin hotărârea nr. 234/16.07.2015 a Consiliului Judeţean Dâmboviţa, cotele de participare fiind de 40% DGASPC (215.280 lei) şi 60% Fundaţia SERA (322.920 lei). Noul parteneriat cu Fundaţia SERA România, valabil 18 luni, are ca obiectiv general prevenirea instituţionalizării a cel puţin 50 de copii din judeţul Dâmboviţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...