Codul Muncii obligă formarea profesională pe banii societăţii

Date:

codul munciiAngajatorii sunt obligaţi să asigure participarea salariaţilor, pe propria cheltuială, la programe de formare profesională. În Codul muncii, este prevăzut acest drept al angajaţilor. Altfel, aceştia pot fi sancţionaţi de către inspectorii de muncă. Potrivit art. 194 şi art. 195 din Codul Muncii, angajatorii au obligaţia de a asigura angajaţilor participarea la programe de formare profesională cel puţin o dată la doi ani, dacă societatea are cel puţin 21 de salariaţi, şi cel puţin o dată la trei ani, dacă societatea are sub 21 de salariaţi.
Codul muncii garantează dreptul de acces la formare profesională (prin articolul 39 alin. 1 lit. g) şi încadrează în cuprinsul articolului 193 următoarele activităţi ca modalităţi de formare profesională:
– participarea la cursuri organizate de către angajator sau de către furnizorii de servicii de formare profesională din ţară ori din străinătate;
– stagii de adaptare profesională la cerinţele postului şi ale locului de muncă;
– stagii de practică şi specializare în ţară şi în străinătate;
– ucenicie organizată la locul de muncă;
– formare individualizată
– alte forme de pregătire convenite între angajator şi salariat.
Beneficiind de aceste privilegii, angajatului nu i se mai acordă, pentru o perioadă stabilită prin act adiţional la contractul de muncă, dreptul de a denunţa unilateral contractul individual de muncă pentru o perioadă determinată, precum şi alte obligaţii stabilite astfel, conform art. 198 din Codul muncii. În cazul în care angajatorul nu şi-a respectat obligaţia de a asigura pe cheltuiala sa participarea salariatului la formare profesională în condiţiile prevăzute de lege, art. 157 din Codul muncii prevede dreptul unui salariat la concediu pentru formare profesională, plătit de angajator, de maximum zece zile lucrătoare sau de până la 80 de ore.
Conform unui studiu din 2014, realizat în cadrul proiectului „Modele de încurajare a investiţiei în formarea profesională continuă la nivel de firmă”, din Planul sectorial de cercetare-dezvoltare al Ministerului Muncii, Familiei, Protecţiei Sociale şi Persoanelor Vârstnice pentru perioada 20132015 – Programul Piaţa Muncii, în România, în anul 2013, ponderea angajatorilor care au avut iniţiativa unei formări profesionale continue a fost de 22% dintr-un număr de 5.000 de societăţi. Iniţiativa vine în sprijinul angajaţilor, al furnizorilor de servicii de formare profesională şi al agenţilor economici, pentru a stimula investiţia în formare profesională, în sensul facilitării şi sprijinirii acţiunilor de accesare a măsurilor de sprijinire, subvenţii de stat şi fonduri nerambursabile din partea Uniunii Europene.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...