Poţi beneficia de reducerea la impozit, dacă locuieşti într-un bloc vechi

Date:

blocuriNormativul care stabileşte cum se reduce impozitul pentru clădirile cu „vârsta” de peste 30 de ani este Legea 227/2015 privind Codul Fiscal (ultima actualizare: Legea nr. 358 din 31 decembrie 2015), Titlul IX (Impozite şi taxe locale), Capitolul II (Impozitul pe clădiri şi taxa pe clădiri), art. 457 (Calculul impozitului pe clădirile rezidenţiale aflate în proprietatea persoanelor fizice).
Valoarea impozabilă a clădirii se reduce după cum urmează:
– cu 50%, pentru clădirea care are o vechime de peste 100 de ani la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
– cu 30%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 50 de ani şi 100 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă
– cu 10%, pentru clădirea care are o vechime cuprinsă între 30 de ani şi 50 de ani inclusiv, la data de 1 ianuarie a anului fiscal de referinţă.
Reducerea se aplică automat acolo unde proprietarii au declarat anul construirii. Doar în astfel de situaţii s-a calculat automat reducerea generată de vechime.
Formularele privind declararea imobilelor (clădiri) au cuprins întotdeauna câmpuri distincte, care trebuie completate, privind anul construirii (în funcţie de care se acordă reducerea privind vechimea) şi data dobândirii.
Cum procedezi, dacă reducerea nu s-a aplicat? Pentru a putea verifica dacă reducerea legală s-a aplicat sau nu, trebuie să mergi la Direcţia Impozite şi Taxe. Şi să ai la tine un act care atestă data construirii blocului, pentru eventualitatea în care afli că un astfel de document nu a fost încă depus. Ai nevoie de cartea tehnică a blocului sau de adeverinţă de la constructor, iar reducerea se operează pe loc.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...