Suntem din ce în ce mai buni în domeniul digital

Date:

digitalRomânia face parte din grupul ţărilor pe trend ascendent (catching-up), ce înregistrează un ritm de evoluţie mai rapid decât media, arată rezultatele celui mai recent Index privind economia şi societatea digitală publicat joi, 25 februarie. Cu un punctaj general de 0,35, România ocupă însă ultimul loc între statele membre UE, performanţele sale fiind mai slabe decât cele înregistrate la nivel european.
Comparativ cu anul trecut, datele consemnează creşterea gradului de conectare a populaţiei la reţelele de bandă largă, în special datorită calităţii acestor servicii. România se confruntă cu două provocări principale în domeniu, acestea limitându-i capacitatea de a exploata beneficiile economiei digitale:
• îmbunătăţirea acoperirii reţelelor fixe de internet în bandă largă, care în prezent ajung doar la 89% din gospodării, cu mult sub media UE (97%);
• creşterea numărului de abonaţi la servicii în bandă largă, procentele înregistrate atât pentru serviciile de internet fixe, cât şi mobile, fiind mult sub media europeană. Raportul mai arată că nivelul scăzut al competenţelor digitale şi al încrederii utilizatorilor este principala piedică identificată din calea dezvoltării economiei digitale. Participarea sporită a românilor în cadrul reţelelor sociale este principalul factor de creştere în termeni de utilizare a internetului. Companiile româneşti, însă, trebuie să exploateze mai bine posibilităţile oferite de reţelele sociale, comerţul electronic sau aplicaţiile de tip cloud. Raportul indică şi o creştere a interacţiunii on-line cu autorităţile publice, însă insuficientă pentru a evita poziţionarea pe ultimul loc la nivel european la acest capitol.
Indexul privind economia şi societatea digitală (DESI) este un instrument online pentru măsurarea progreselor realizate de statele membre UE în direcţia unei economii şi a unei societăţi digitale. Acesta reuneşte o serie de indicatori relevanţi, şi anume: grad de conectare, capital uman, grad de utilizare a internetului, nivel de integrare a tehnologiilor digitale şi număr de servicii publice digitale.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...