In perioada 10 – 13 martie 2016, în judeţul Dâmboviţa, s-a aflat o delegaţie a Raionului laloveni din Republica Moldova, gazda delegaţiei fiind CJ Dâmboviţa. Vizita a avut un scop foarte clar şi anume, semnarea contractului de finanţare pentru grădiniţa pe care CJ Dâmboviţa a decis să o construiască în comuna moldovenească Ruseştii Noi, dar şi pentru a semna o serie de acorduri de înfrăţire cu localităţi dâmboviţene. In sala mare a Prefecturii Dâmboviţa a avut loc semnarea acordului-cadru de finanţare a construcţiei grădiniţei de copii din Comuna Ruseştii Noi (Raionul laloveni): „Ne bucurăm că astăzi sunteţi oaspeţii noştri în Judeţul Dâmboviţa. Este foarte important ca românii de o parte şi de alta a Prutului să se apropie prin acţiuni concrete. În această privinţă, Consiliul Judeţean Dâmboviţa a trecut dincolo de stadiul declarativ. De aproximativ 3 ani funcţionează un acord de înfrăţire încheiat cu Raionul Ştefan Vodă şi, în plus, anul trecut, am semnat un acord de înfrăţire cu Raionul laloveni. Noi credem că locul Republicii Moldova este în marea familie, Uniunea Europeană, din care şi România face parte, cu statut de membru, de la 1 ianuarie 2007. Considerăm că interesele fundamentale ale Republicii Moldova şi ale cetăţenilor săi vor fi cel mai bine consolidate prin transformarea profundă a instituţiilor, practicilor şi legislaţiei sale după un model de succes, acela al ţărilor din Uniunea Europeană – ca premisă necesară pentru aderarea ulterioară a Republicii Moldova la acest parteneriat economic şi politic – unic în lume. Aşadar, după două decenii de stabilire de partene-riate şi intensificarea asocierii Republicii Moldova cu Uniunea Europeană, ţara dumneavoastră colaborează cu structurile comunitare în domenii variate, iar aportul financiar, tehnologic, cultural şi uman al UE este unul dintre cele mai importante în democratizarea Republicii Moldova, în creşterea nivelului de trai al locuitorilor şi revigorarea economică a ţării.
Pentru perioada următoare, neam propus să încheiem acorduri de înfrăţire şi cu alte localităţi din Raioanele laloveni şi Ştefan Vodă, în baza cărora unităţi administrativ-teritoriale – comune şi oraşe din Judeţul Dâmboviţa – să se unească cu localităţi similare din Republica Moldova. În fiecare an, grupuri de copii din Republica Moldova vin în taberele Consiliului Judeţean Dâmboviţa situate în zona montană Moroeni – Padina – Peştera. Un alt element concret este propunerea noastră de a sprijini construirea, în Republica Moldova, a unei grădiniţe cu ajutorul financiar al Consiliului Judeţean Dâmboviţa. Astfel, astăzi semnăm acordul-cadru de finanţare a construcţiei grădiniţei de copii din Comuna Ruseştii Noi.
Pentru Judeţul Dâmboviţa este important să fie aproape de Raionul laloveni, să dezvolte relaţii economice şi culturale bilaterale, să facă schimburi de experienţă în domeniile administraţie publică locală, protecţie socială, sănătate publică, infrastructură, comerţ, turism, agricultură, cultură, educaţie şi sport.
Este intenţia noastră ca acordul pe care îl semnăm astăzi să fie transpus în practică cu succes, în beneficiul locuitorilor Comunei Ruseştii Noi.
Vă aşteptăm în Dâmboviţa – de fiecare dată cu multă bucurie din partea noastră – pentru ca ideile şi iniţiativele comune să contribuie la apropierea Republicii Moldova de România şi de Uniunea Europeană!”, a declarat Adrian Ţuţuianu. „Suntem foarte bucuroşi de această vizită, pentru că noi, astăzi, nu doar semnăm un acord ci este un prim pas prin care arătăm că trecem de la vorbe la fapte. Bucuria va fi şi mai mare când vom da în folosinţă acest obiectiv din Raionul laloveni şi vom fi cu toţii prezenţi. Va fi o mare realizare pentru întreg raionul laloveni şi nu numai pentru cei 120 de copii din Ruseştii Noi care acum nu au loc la grădiniţă. Acesta este un exemplu pentru Republica Moldova dar şi pentru România” a declarat Dimitriu Anatolie-preşedintele Raionului laloveni. Nu au lipsit nici micile atenţii, aduse de fraţii de peste Prut pentru CJ Dâmboviţa. Un membru al delegaţiei Raionului laloveni din Republica Moldova, Costin Petru-director la Muzeul Raional a făcut o donaţie de instrumente de luptă către judeţul Dâmboviţa, această donaţie va fi expusă la Palatul Brâncovenesc. Cu ocazia vizitei delegaţiei Raionului laloveni din Republica Moldova în judeţul Dâmboviţa, preşedintele Consiliului Judeţean a făcut şi o donaţie de carte pentru Biblioteca Raională laloveni, 3046 de exemplare. Delegaţia din Consiliul Raional laloveni – Republica Moldova are în componenţă opt persoane, respectiv Dimitriu Anatolie – preşedintele Raionului, Costin Petru – director la Muzeul Raional, Armaşu Sergiu – primar oraşul laloveni, Codreanu Pavel – primar comuna Ruseştii Noi, Creţu lon – primar comuna Răzeni, Frunză Petru – primar în satul Puhoi, Candu Sergiu – primar în satul Văsieni şi Grigoriţă Tudor – consilier în satul Costeşti. La semnarea contractului de finanţare pentru grădiniţa pe care CJ Dâmboviţa o face la Ruseştii Noi, au fost prezenţi şi opt primari din judeţul Dâmboviţa pentru că toate localităţile care au reprezentare aici se vor înfrăţi cu o localitate din judeţul Dâmboviţa. Şi-au exprimat intenţia de a se înfrăţi municipiul Moreni, comunele Şotânga, Băleni, Braniştea, Potlogi şi Ciocăneşti. Pe parcursul vizitei, delegaţia Raionului laloveni din Republica Moldova a vizitat: Parcul lndustrial de la Priboiu, campusul şi Centrul de Cercetare al Universităţii „Valahia”, Palatul Brâncovenesc de la Potlogi, dar şi Peştera lalomiţei. În următoarele două luni se va semna şi acordul de finanţare pentru reabilitarea Liceului din Raionul Ştefan Vodă.
S-a semnat contractul de finanţare pentru grădiniţa pe care CJ Dâmboviţa a decis să o construiască în Ruseştii Noi, Raionul laloveni din Republica Moldova
Date: