Norme noi privind creditele ipotecare

Date:

ipotecaNoua directivă europeană privind creditele ipotecare a intrat în vigoare luni, 21 martie 2016. Ea are ca scop îmbunătăţirea măsurilor de protecţie a consumatorilor europeni, prin introducerea unor practici responsabile de creditare, în întreaga UE.
Comisarul european responsabil pentru stabilitate financiară, servicii financiare şi Uniunea pieţelor de capital, Jonathan Hill, a declarat: „Acesta este un pas important în îmbunătăţirea gradului de informare a consumatorilor, dar şi în încurajarea creditării într-o manieră responsabilă. Un regim de tip paşaport european pentru intermediarii de credite va conduce către creşterea competitivităţii sectorului şi ar trebui să ofere noi oportunităţi de afaceri”.
Potrivit noii directive, adoptate în data de 4 februarie 2014, consumatorii vor beneficia de informaţii mai clare şi mai uşor de înţeles odată cu introducerea unei fişe europene de informaţii standardizate. Aceasta va permite celor interesaţi de un credit să înţeleagă mai bine riscurile asociate acordurilor ipotecare, să compare ofertele şi să identifice cel mai bun produs pentru nevoile lor, la cel mai bun preţ. Consumatorii europeni cei mai vulnerabili vor fi mai bine protejaţi în ce priveşte supra-îndatorarea prin intermediul unor standarde aplicabile în întreaga Uniune referitoare la evaluarea bonităţii solicitanţilor de credit ipotecar.
Totodată, directiva stabileşte principiile de autorizare şi înregistrare a intermediarilor de credite. Aceştia, în condiţiile în care se conformează noului set de reguli, vor avea acces la mult mai mulţi potenţiali clienţi pe piaţa unică, datorită sus-menţionatului regim de tip paşaport. Pe termen lung, acesta va oferi noi oportunităţi de afaceri creditorilor şi va fi un pas înainte spre crearea Pieţei unice europene în domeniul ipotecar, având ca rezultat mărirea concurenţei şi scăderea preţurilor.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...