Jandarmii dâmboviţeni au primit, la sfârşitul săptămânii trecute, vizita unui grup de membri ai Sucursalei Câmpulung a Asociaţiei Naţionale a Cadrelor Militare în Rezervă şi în Retragere din Ministerul Afacerilor Interne. Delegaţia a fost întâmpinată de Inspectorul şef al Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa, general de brigadă Costel Gavrilă.
Aflate pentru prima dată într-o vizită de informare şi documentare la sediul instituţiei noastre, cele 16 cadre în rezervă au avut ocazia să-şi reamintească de perioada în care au activat într-o unitate militară şi să se informeze cu privire la atribuţiile şi misiunile din competenţa Jandarmeriei dâmboviţene. Activitatea s-a încheiat cu vizitarea unor obiective turistice din municipiul Târgovişte. Pe teritoriul judeţului nostru, jandarmeria a acţionat în baza legii începând cu anul 1918, când la Târgovişte a fost înfiinţată o companie de jandarmi. După anul 1989, în baza HG nr. 0749 din 05.07.1990 privind înfiinţarea trupelor de jandarmi şi a OMI nr. 1/05853 din 01.09.1990 a fost înfiinţat Batalionul 50 Jandarmi Târgovişte cu indicativul UM 0705. Prin legea 116/1998 Batalionul 50 Jandarmi a fost reorganizat în C.J.J. Dâmbovita, având sediul în localitatea Ochiuri. Tot pe teritoriul judeţului nostru, începând cu 01.06.2002, a funcţionat Batalionul Special de Jandarmi Paza şi Intervenţie Conducte Petroliere Târgovişte cu sediul în localitatea Găeşti.
Acesta avea ca misiune de bază paza şi intervenţia la conductele magistrale de transport produse petroliere, precum şi de a asigura un climat de siguranţă a cetăţenilor din localităţile tranzitate de conductele petroliere. Acest batalion a funcţionat pe teritoriul judeţului nostru până la intrarea în vigoare a legii 550/2004. Prin această lege a fost înfiinţat Inspectoratul de Jandarmi Judeţean Dâmbovita, instituţie ce acţionează şi în prezent pe teritoriul judeţului nostru. În conformitate cu OMAI nr. 678 din 06.06.2005, se atribuie Inspectoratului de Jandarmi Judeţean Dâmboviţa denumirea onorifică cu semnificaţie istorică „Mircea cel Bătrân”. Această denumire nu este întâmplătoare, deoarece în timpul domniei marelui voievod, Târgoviştea a devenit cetatea de scaun a Ţării Româneşti. Mutarea capitalei de la Argeş la Târgovişte s-a realizat printr-o politică bine chibzuită, ce răspundea unor necesităţi fireşti de extindere a hotarelor ţării spre sud-est (Dobrogea).
Vizita de informare şi documentare la Jandarmeria Dâmboviţa
Date: