Tichetul de masă ar putea creşte la 13 lei

Date:

tichete de masaTichetul de masă ar putea ajunge la o valoare de 13 lei de la 9,57 de lei cât este în prezent, după ce senatorii au decis acest lucru la începutul săptămânii. Propunerea legislativă a fost acum trimisă în Camera Deputaţilor care este forumul decizional în acest caz. Emitenţii de astfel de bonuri de masă văd cu ochi foarte buni această decizie a aleşilor noştri.
În expunerea de motive a senatorilor aceştia menţionează că nivelul puterii de cumpărare asigurat prin intermediul tichetelor de masă de către angajatori a scăzut în ultimii cinci ani din cauza necorelării valorii nominale a tichetelor de masă cu inflaţia şi cu costurile alimentelor şi din cauza introducerii impozitării în 2010 (impozitul pe venit de 16%). Dacă puterea reală de cumpărare a unui tichet de masă în anul 2009 era de 8,72 de lei, în 2015 acesta era de 7,9 lei, mai mică cu 82 de bani decât în 2009.
„Valoarea actuală a unui tichet de masă este de 9,41 de lei (înainte de impozitare) nu este suficientă pentru a cumpăra o masă de prânz, în condiţiile în care valoarea medie a unei mese de prânz este de 13 lei, iar în zone cu economie precară, cea mai ieftină masă de prânz este de 10 lei (în sistem de catering, nu la restaurant). Un număr mare de angajaţi se află în imposibilitatea de a avea o masă adecvată în timpul unei zile de lucru, fie ca urmare a programului de lucru încărcat, fie pentru că nu au acces la achiziţionarea unei mese. Astfel, această problemă rămâne o responsabilitate comună a statului, precum şi a angajatorului, pentru a le oferi o masă decentă pe parcursul zilei de lucru”, se mai arată în motivarea senatorilor.
Cum documentarea a fost făcută înainte de 1 mai, valoarea de 9,41 de lei nu mai este valabilă pentru că, la acea dată bonul de masă şi-a majorat valoarea cu 16 bani, până la 9,57 lei, după ce în mai 2015, se ajustase cu 6 bani, de la 9,35 lei până la 9,41 lei.
În expunerea de motive ale senatorilor se mai arată că la nivelul anului 1998, când tichetele de masă au fost introduse, acestea puteau acoperi circa 50% din cheltuielile cu produse alimentare ale unei gospodării, comparativ cu nivelul curent când acestea acoperă doar 27% din aceste tipuri de cheltuieli. Pe acelaşi principiu, ar rezulta o valoare actualizată de circa 17,5 lei / tichetul de masă.
Valoarea pe zi a tichetului de masă din România este printre cele mai mici din Europa (dacă în România valoarea nominală a tichetului este de aproximativ 2,13 euro, în Austria este de 4,40 euro, în Belgia – de 7 euro, în Franţa – de 10,58 euro, în Grecia – de 6 euro, iar în Slovacia este de 4,20 euro).
În punctul de vedere al Guvernului se precizează că majorarea valorii nominale a unui tichet de masă la 13 lei ar pune presiune suplimentară pe cheltuielile cu personalul de circa 67,9 milioane lei pe 2016 şi de 135,8 milioane lei în 2017.
Din acest motiv, Guvernul a trimis în nota de fundamentare faptul că nu susţine adoptarea acestei propuneri legislative.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...