Protecţia copiilor în disputele familiale transfrontalière

Date:

legeaComisia Europeană a propus, la sfârşitul lunii iunie, noi norme care să asigure o mai bună protecţie a copiilor în cazul litigiilor familiale transfrontaliere. Acestea presupun îmbunătăţirea legislaţiei actuale având ca obiect drepturile de vizită, cele de tutelă sau cazurile de răpire a copiilor.
Vera Jourovâ, comisarul pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, a declarat: „Copiii se află în centrul acestei reforme. Este de ajuns că trebuie să treacă prin experienţa dificilă a separării părinţilor. Aceşti copii merită să beneficieze de proceduri judiciare care să le clarifice situaţia cât mai rapid şi care să ţină seama de interesul superior al acestora. Propunem actualizarea normelor existente pe baza experienţei practice acumulate în decursul ultimilor 10 ani. Obiectivul central al acestei reforme este clar: soluţionarea mai rapidă a cazurilor transfrontaliere. Timpul este un element esenţial atunci când este în joc bunăstarea copiilor. Aşadar, avem nevoie rapid de aceste noi norme.”
Noile norme vor accelera procedurile judiciare şi administrative şi vor asigura faptul că se va ţine seama, în orice situaţie, de interesul superior al copilului. În cazul disputelor familiale sau al separării unor cupluri internaţionale, cooperarea judiciară transfrontalieră este esenţială pentru a le oferi copiilor un cadru juridic sigur, care să le permită acestora să menţină relaţii cu ambii părinţi (şi tutori), care pot locui în ţări europene diferite.
Propunerea Comisiei va fi trimisă Consiliului UE. Decizia acestuia va fi adoptată în unanimitate, în conformitate cu o procedură legislativă specială pentru cooperarea judiciară în materie de dreptul familiei. Parlamentul European va fi consultat cu privire la propunere.
Regulamentul Bruxelles II reprezintă piatra de temelie a cooperării judiciare în materie matrimonială şi de autoritate părintească, inclusiv în ceea ce priveşte drepturile de vizită şi tutelă, precum şi cazurile de răpire a copiilor. El a început să se aplice la data de 1 martie 2005, în toate statele membre, cu excepţia Danemarcei.
Pentru a evalua eficacitatea normelor, Comisia a adoptat, în aprilie 2014, un raport cu privire la modul în care regulamentul a funcţionat în practică şi a efectuat o consultare publică pentru identificarea modificărilor necesare îmbunătăţirii normelor existente.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...