Pensii întregi pentru toţi românii. Contribuţiile ar putea fi plătite anticipat, dar şi retroactiv

Date:

pensionariAleşii vor să-i ajute pe românii care n-au ajuns încă la vârsta de pensionare şi au şi perioade de timp în care nu au muncit cu acte legale pentru a putea beneficia de pensia întreagă de la stat. Actul normativ, ce a fost respins de senatori şi care e în dezbaterea deputaţilor care vor avea ultimul cuvânt, vine în special în sprijinul românilor de peste hotare care au ales să îşi câştige pâinea acolo, dar nu au cotizat în România pentru sistemul de pensii.
Concret, cei care nu au împlinit anii de pensie vor putea să-şi plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani, dacă au perioade în care n-au fost asiguraţi în niciun sistem autohton, iar la calculul contribuţiei vor fi folosite valoriile brute ale salariului minim brut pe economie începând din 2011. Valoarea contribuţiei nu va fi mai mare de cinci ori câştigul salarial mediu brut din anul respectiv, în care omul nu a fost asigurat.
Astfel, persoanele interesate vor putea să plătească retroactiv contribuţia la pensii pentru ultimii cinci ani dinainte de încheierea contractului de asigurare socială. Aceste plăţi vor fi luate în considerare, la calcularea pensiei pentru limită de vârstă, ca stagiu de cotizare în sistemul public de pensii.
„Perioadele de timp pentru care se poate efectua plata contribuţiei de asigurări sociale sunt cele care se încadrează în intervalul de timp cuprins între data încheierii contractului de asigurare socială potrivit prezentei legi şi ultimii 5 ani anteriori acestei date”, se spune în lege.
Persoanele care vor dori să achite retroactiv contribuţia la pensii pentru perioadele din ultimii cinci ani în care n-au fost asigurate vor avea la dispoziţie şase luni pentru a-şi face intenţia cunoscută autorităţilor.
Plata se va face pentru orice perioadă de dinaintea îndeplinirii condiţiilor pentru acordarea pensiei pentru limită de vârstă, în limita celor cinci ani. Cei interesaţi vor putea încheia contracte de asigurare socială cu casa de pensii pe raza unde îşi are domiciliul sau reşedinţa.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...