Ce propuneri face Comisia Europeană referitoare la drepturile de autor?

Date:

ueComisia Europeană a prezentat săptămâna trecută, la Strasbourg, propuneri de modernizare a drepturilor de autor, care urmăresc creşterea diversităţii culturale în Europa şi a conţinutului disponibil online şi introduc, în acelaşi timp, norme mai clare pentru toţi actorii din mediul online.
Tehnologiile digitale schimbă modul în care muzica, filmele, televiziunea, radioul, cărţile şi presa sunt produse, distribuite şi accesate. Noile servicii online, cum ar fi streamingul muzical, platformele de conţinut video la cerere şi agrega-toarele de ştiri au devenit foarte populare, iar consumatorii se aşteaptă din ce în ce mai mult să poată accesa conţinut cultural atunci când se deplasează sau când traversează graniţele. Noul peisaj digital va crea oportunităţi pentru creatorii europeni, atât timp cât normele oferă claritate şi securitate juridică pentru toţi actorii din domeniu.
Astăzi, aproape jumătate dintre utilizatorii de internet din UE ascultă muzică, vizionează seriale de televiziune şi filme sau joacă jocuri online. Cu toate acestea, radiodifuzorii şi alţi operatori întâmpină dificultăţi în obţinerea autorizaţiilor de prestare a serviciilor lor online sau digitale în alte ţări
din UE.
În mod similar, unele sectoare importante din punct de vedere socioeconomic, cum ar fi educaţia, cercetarea şi patrimoniul cultural, se confruntă prea des cu restricţii sau cu insecuritate juridică, fapt care frânează inovarea digitală, atunci când utilizează conţinut protejat prin drepturi de autor, inclusiv peste graniţe.
De asemenea, creatorii, alţi titulari de drepturi şi editorii de presă se află deseori în situaţia de a nu putea negocia condiţiile şi plăţile aferente utilizării online a operelor şi a spectacolelor
lor.
Prin urmare, propunerile prezentate şi adoptate miercuri de Comisia Europeană privind drepturile de autor, ca parte a Strategiei privind piaţa unică digitală, au în ansamblu trei mari priorităţi, conform unui comunicat publicat pe site-ul Comisiei Europene.
• O ofertă de conţinut mai variată şi un acces mai larg la această platformă online şi peste graniţe.
• Norme îmbunătăţite privind drepturile de autor în domeniul educaţiei, cercetării, patrimoniului cultural şi incluziunii persoanelor cu handicap.
• O piaţă mai echitabilă şi sustenabilă pentru creatori, industriile creative şi presă.
Propunerile Comisiei Europene de modernizare a drepturilor de autor au fost prezentate în aceeaşi zi în care preşedintele sau, JeanClaude Juncker, a susţinut în faţa Parlamentului European discursul anual cu privire la starea Uniunii Europene.
„Vreau ca jurnaliştii, editorii şi autorii să fie plătiţi corect pentru munca lor, indiferent dacă lucrează în studiouri sau în sufragerie, indiferent dacă produsul muncii lor este difuzat offline sau online şi indiferent dacă este distribuit publicului utilizând un copiator sau este disponibil în scopuri comerciale pe internet prin intermediul unui hyperlink”, a spus el în discursul privind Starea Uniunii 2016.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...