Peste 11.000 de dâmboviţeni au fost vaccinaţi antigripaI

Date:

dspPână în momentul de faţă, la nivel de judeţ, s-au primit două tranşe de vaccin antigripal, prima de 11.000 de doze, iar următoarea de 5000 de doze, doar 25% din necesar. Până la data de 14 noiembrie a.c., au fost vaccinate 11.000 de persoane. DSP Dâmboviţa nu a raportat, momentan, niciun caz de gripă la nivelul judeţului, iar la viroze se constată o stagnare a numărului de cazuri, faţă de săptămânile anterioare. În perioada 7 – 13 noiembrie a.c., au fost 1053 de infecţii acute ale căilor superioare diagnosticate, din care 20 de cazuri internate şi 225 de pneumonii cu 8 cazuri internate. De când se face această monitorizare, cea mai receptivă grupă de vârstă este cea cuprinsă între 5 – 14 ani. Se pare că aceştia sunt cei mai receptivi şi în general cei care sunt în colectivitate, la şcoli şi grădiniţe. La pneumonii vorbim de 204 cazuri, cu 22 de internări. Un factor favorizant este şi variaţia temperaturilor.
Odată cu scăderea valorilor temperaturii se aşteaptă o creştere rapidă a numărului de viroze respiratorii, inclusiv gripă.
Persoanele în vârstă şi copiii sunt sunt cei mai expuşi pentru că sistemul lor imunitar este mai fragil. În cazul virozelor respiratorii, simptomele sunt moderate: strănut, tuse, lăcri-mare, durere de gât, febră moderată, durere de cap.
Gripa se manifestă prin simptome severe: frisoane, febră 39-40 de grade, dureri de cap, tuse seacă rebelă, rinită, stare generală alterată.
Virozele respiratorii nu răspund la tratament antibiotic. Administrarea nejustificată de antibiotice nu face altceva decât să creeze în timp rezistenţă la acest tip de medicamente, iar dacă ulterior organismul se confruntă cu suprainfecţii bacteriene, atibioticele nu îşi mai ating scopul.
Recomandări generale pentru prevenirea îmbolnăvirilor:
– păstrarea unei igiene corporale riguroase cu spălarea frecventă a mâinilor.
– evitarea, pe cât posibil, a aglomerărilor umane şi a contactului cu alte persoane bolnave
– evitarea automedicaţiei şi prezentarea la medicul de familie în cazul apariţiei unor simptome de gripă
– izolarea bolnavului de restul familiei într-o cameră corespunzătoare din punct de vedere igienic (luminoasă, aerisită, suficient de încălzită 24-26 grade Celsius)
– persoanele bolnave vor folosi batiste igienice personale în caz de tuse sau strănut.
– menţinerea la domiciliu a copiilor bolnavi pentru evitarea transmiterii bolii în colectivităţi
În ceea ce priveşte vaccinarea antigripală, aceasta protejează persoana vaccinată numai faţă de virusurile gripale circulante în sezonul respectiv, cuprinse în vaccin şi nu faţă de toate tipurile de virusuri care dau simptomatologie asemănătoare gripei, dar au evoluţie mai uşoară.
Vaccinarea este recomandată tuturor persoanelor începând cu vârsta de 1 an. Perioada în care este recomandat vaccinul este în lunile octombrie-decembrie ale fiecărui an. Vaccinul utilizat este diferit de la un sezon la altul, iar compoziţia acestuia este stabilită de Organizaţia Mondială a Sănătăţii, care transmite tuturor producătorilor formula vaccinală.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...