Eliminarea violenţei împotriva femeilor

Date:

violenta-impotriva-femeilorDeclaraţie comună a comisarilor Frans Timmermans, prim-vicepreşedinte al Comisiei, Federica Mogherini, Înaltul Reprezentant al Uniunii pentru afaceri externe şi politica de securitate şi vicepreşedinte al Comisiei, Johannes Hahn, comisar pentru politica europeană de vecinătate şi negocieri privind extinderea, Neven Mimica, comisar pentru cooperare internaţională şi dezvoltare, Dimitris Avramopoulos, comisar pentru migraţie, afaceri interne şi cetăţenie, Christos Stylianides, comisar pentru ajutor umanitar şi gestionarea crizelor şi Vera Jourovâ, comisar pentru justiţie, consumatori şi egalitate de gen, Tibor Navracsics, comisar pentru educaţie, cultură, tineret şi sport, şi Julian King, comisar pentru uniunea securităţii, cu ocazia Zilei Internaţionale pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor (25 noiembrie 2016):
Astăzi, de Ziua Internaţională pentru Eliminarea Violenţei împotriva Femeilor, spunem: „Ajunge!”.
Multe femei şi fete din Europa şi din lume sunt în continuare agresate: poate fi vorba despre violenţă domestică, exploatare sexuală şi economică, atacuri pe străzi sau la locul de muncă, hărţuire în mediul on-line sau atunci când fac sport, viol, mutilare ori căsătorie forţată. În UE, una din trei femei s-a aflat într-o astfel de situaţie. Nu putem ignora enormele consecinţe pe care acest lucru îl are asupra familiilor, comunităţilor, societăţilor şi economiei.
Trebuie să luăm mai multe măsuri pentru a combate eficient violenţa împotriva femeilor. Aproape un sfert din femeile şi fetele din UE cu vârsta de peste 15 ani au fost agresate fizic şi/sau sexual de către un partener. Mai mult de 25% din europeni consideră că relaţiile sexuale fără consimţământul femeii sunt uneori justificabile. Peste 20% din europeni cred că deseori femeile inventează sau exagerează faptele de abuz sau viol. În realitate, de multe ori, victimele actelor de violenţă nici măcar nu depun plângere, iar martorii ezită uneori să intervină. Împreună trebuie să punem capăt acestei situaţii, să eliminăm stereotipurile care nu lasă femeile să se facă auzite şi să arătăm că violenţa împotriva acestora este inacceptabilă şi că nimeni nu o va mai tolera.
Femeile şi fetele sunt cu atât mai vulnerabile în situaţii de conflict şi de urgenţă, când se amplifică actele de violenţă şi de extorsiune şi diverse forme de trafic, de exploatare şi de violenţă împotriva lor. Drept urmare, milioane de femei şi fete sunt nevoite să-şi părăsească casele. Însă, pe drum sau în taberele de refugiaţi, ele riscă să fie agresate de alţi migranţi, de traficanţi şi chiar de reprezentanţii autorităţilor, în unele ţări din afara UE. Aproape toate victimele traficului pentru exploatare sexuală din UE sunt femei şi fete tinere originare din ţări terţe, ajunse într-o nouă ţară după o călătorie periculoasă.
Căutăm să punem capăt acestei situaţii. Proiectele noastre umanitare legate de violenţa bazată pe gen vor aduce o schimbare în viaţa a circa 3,4 milioane de persoane din lume – fete şi băieţi, femei şi bărbaţi deopotrivă. În cadrul Planului de acţiune al UE pentru egalitatea de gen în relaţiile externe (20162020), investim în continuare în femei şi tinere din toată lumea cărora li se încalcă drepturile, care sunt excluse din sistemul de educaţie, de pe piaţa muncii şi din viaţa politică şi care se confruntă cu reguli şi legi discriminatorii în materie de moştenire, cetăţenie sau proprietate. În 2017, vom încerca să oferim sprijin victimelor actelor de violenţă din zonele cele mai retrase şi fragile.
În acelaşi timp, vom lua măsuri pentru a garanta că femeile şi fetele care ajung în UE pentru a fugi din calea conflictelor, a persecuţiei sau a instabilităţii şi sărăciei au acces la îngrijiri medicale, asistenţă juridică şi sprijin psihosocial şi post-traumatic dacă au fost victime ale discriminării şi violenţei.
Comisia Europeană lansează astăzi o serie de acţiuni pentru 2017, menite să combată toate formele de violenţă împotriva femeilor şi fetelor. Am alocat 10 milioane de euro pentru a susţine măsurile locale de prevenire a violenţei împotriva femeilor şi pentru a oferi sprijin victimelor din Uniunea Europeană. Vrem să aducem în prim-plan subiectul violenţei împotriva femeilor. Ne adresăm atât publicului larg, cât şi profesioniştilor care pot contribui la schimbarea acestei situaţii: poliţişti, profesori, medici, judecători şi nu numai.
Trebuie să spunem NU, o dată pentru totdeauna, acestei forme clare de încălcare a drepturilor noastre fundamentale. Din acest motiv luăm astăzi poziţie. Ne vom uni forţele cu statele membre pentru a pune capăt violenţei împotriva femeilor. Toate femeile şi fetele din Uniunea Europeană şi din întreaga lume au dreptul la o viaţă care să nu fie marcată de frică şi violenţă.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Cele mai bune saltele pentru dormitor în Moldova

Un somn odihnitor este esențial pentru sănătatea noastră fizică...

Stiluri Elegante pentru Femei – Rochii Hermosa și Pantofi Asortați

Moda modernă oferă o varietate de opțiuni pentru femeile...

Recomandările Salvamont Dâmbovița pentru turiștii din Munții Bucegi

Salvamont Dâmbovița atrage atenția tuturor celor care doresc să...

Controale  în unitățile de turism din Dâmbovița,  19 sancțiuni aplicate 

Controale de prevenire în unitățile de turism din Dâmbovița.Pentru...