Decăderea economică a României favorizează un nou tip de comerţ O afacere rentabilă: vânzarea de bebeluşi

Date:

gravidaSe pare că o nouă activitate comercială va lua amploare în România: comerţul cu nou-născuţi. Un caz recent, al unei mame care şi-a negociat copilul nenăscut încă, pentru suma de 10.000 de euro, a reţinut atenţia mass-media. în luna ianuarie, anul acesta, o tânără mamă a postat pe internet un anunţ în care spunea că era în căutarea unei familii doritoare să adopte un nou-născut încă nenăscut, o familie înstărită financiar care să ofere bebeluşului o viaţă fără lipsuri. Tânăra aflase că era însărcinată. Deoarece mai avea deja un copil mic, iar situaţia financiară era extrem de modestă, tânăra a fost pusă în situaţia de a avorta sau de a abandona copilul încă nenăscut. Nevrând să opteze pentru nici-una din variante, a ales-o pe cea de-a treia: căutarea prin intermediul internetului a unei familii înstărite care să cumpere copi-llul. în felul acesta, constrânsă de situaţia materială precară, reuşea să obţină şi o sumă de bani care să-i permită, ce-i drept, pentru o scurtă perioadă, să continue să-şi crească primul copil. Un astfel de caz nu este totuşi o noutate în România de după decembrie ’89. Au mai fost aduse la cunoştinţa opiniei publice cazuri de familii defavorizate financiar care şi-au vândut copiii. Este vorba de familii din zone extrem de sărace ale României, cum ar fi Moldova sau Dobrogea, de regulă familii ce provin din grupuri etnice care nu au fost integrate social de niciunul din guvernele de după 1992, deşi au existat programe concepute în acest sens, deşi s-au cheltuit fonduri, unele provenite din bugetul de stat, altele având sursă europeană. Din păcate nu s-a controlat niciodată în mod riguros cum au fost cheltuite aceste sume sau dacă prin fondurile alocate s-au atins scopurile propuse. De asemenea, din păcate, în timp, a început să planeze suspiciunea că unii dintre copiii vânduţi cu acte în regulă, ne referim la cele de adopţie folosite pentru a acoperi şi legaliza acest tip de comerţ, deci, au planat bănuieli că unii dintre aceşti copii, mai ales cei cu handicap, au fost folosiţi în Occident de către mafiile ce au pus la punct diferite forme de cerşit. Astfel, aceşti copii au devenit o sursă de bani pentru grupuri care-i exploatau fără scrupule. Trebuie atrasă atenţia asupra faptului că astfel de grupări infracţionale exploatau financiar şi bătrâni ce prezentau diferite forme de handicap. O altă bănuială, să nu uităm că nu există fum fără foc, a fost că aceşti copii vânduţi sub acoperirea de adopţie au fost folosiţi pentru comerţul de organe solicitate de diverse clinici din străinătate, nu trebuie neapărat să vă gândiţi la cele occidentale, ce practică transplantul.
Omul, obiect vandabil
Vânzările de nou-născuţi riscă să devină un fapt banal şi frecvent în mediile sociale defavorizate atât din punct de vedere al educaţiei, cât şi din punct de vedere economic. De fapt, totul porneşte aparent de la bani, de la existenţa tot mai redusă de-a accede la o sursă optimă care poate permite creşterea unui copil. în realitate, ceea ce a stimulat apariţia acestui tip de comerţ este chiar societatea actuală care a favorizat acest tip de activitate comercială prin faptul că a transformat în normali-tate cotidiană toate disfuncţio-nalităţile sale. Astfel, am început să avem o creştere a populaţiei inculte, chiar analfabete, imorale. Tot acest comportament de grup sau de familie, viciat etic, a fost stimulat de politicile sociale incorecte care s-au bazat doar pe cheltuirea de fonduri ce sunt de fapt o instituţionalizare a pomenilor sociale mascate sub forma unor ratate eforturi de inserţie socio-comunitară. Pe de altă parte, nu trebuie scos din calcul şi efectul pe care-l au corupţia şi evaziunea economică care au modificat fundamental de tragic scara valorilor uman-com-portamentale. Din acesl moment, în actuala societate românească vor avea prioritate doar acţiunile destinate acumulării de bani, bazate în exclusivitate pe dispreţuirea omului ca fiinţă fundamental socială. Astfel, de la naştere până la moarte, omul devine nu o entitate cu personalitate bine definită, ci o marfă chiar dacă i se întreţine iluzia că are dreptul la identitate. Pe scurt, omul devine nu numai marfă, dar şi obiect de schimb valoric, un fel de troc pe bază de acte. Desigur, există şi omul marfă care acceptă să fie vândut deoarece aceasta este singura modalitate prin care poate supravieţui. Mai limpede exprimându-ne, prin care poate trăi. Este, din păcate, tot mai mult, acea cantitate de oameni ce sunt negociaţi în sfera diferitelor forme de activitate umană, alimentând constant reţelele de traficare a forţei de muncă. De regulă, omul marfă, obiect comerciabil, indiferent de sex, lucrează la negru, nu are identitate clar stabilită, se prostituează şi, în situaţii extreme, poate fi eliminat fizic, nimeni necercetând de ce şi cum a fost omorât, pentru simplul fapt că nu există reperul afectiv ce poate declanşa anchetarea cazului său.
Oricum, actualul sistem social românesc a distrus fundamentul economic necesar pentru protejarea omului, indispensabil pentru apariţia familiei. Una din cauze, socială, este imposibilitatea guvernelor, ne referim la toate care au fost după 1992, de a stimula şi proteja eficient mediul priva, singura sursă reală de locuri de muncă. în realitate, incapabile cerebral de a crea cadrul financiar adecvat, guvernele „patronate” de Ion Iliescu, Emil Constantinescu şi Traian Băsescu au sufocat mediul privat cu o serie de taxe şi impozite ca au provocat moartea clinică, puteţi spune şi socială a acestuia. Iar această avalanşă de taxe şi impozite s-a combinat, din nefericire, cu legalizarea corupţiei, plus scăderea puterii de cumpărare, plus concedierile masive, plus o mulţime de alte plusuri negative care au stimulat infracţiunile sociale, economice, chiar morale, care au încurajat emigrarea pe fondul disperării financiare colective, mai rar pe fondul unor idealuri umane sau convingeri politice. Toate acestea au fost posibile din momentul în care politica a devenit o afacere şi o meserie. Din acel moment, a dispărut latura umană indispensabilă unei politici care să menţină calitativ moral activitatea socială necesară atingerii unui standard de viaţă care să plaseze România cât mai aproape de cel occidental. Când va dispare mediul politic corupt, bazat pe grupuri de interese clientelare, mamele nu-şi vor mai vinde nou-născuţii încă nenăscuţi. Până atunci, nu avem dreptul să condamnăm astfel de femei, indiferent de etnia din care provin. Oricum, politicienii dorm neîntorşi, fără vise, sau dacă le, au sunt erotico-financiare.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

A fost panică mare la Spitalul Județean de Urgență Târgoviște 

Pompierii au fost solicitați să intervină la Spitalul Județean...

Ard câmpurile în tot județul Dâmbovița 

Incendiu puternic de vegetație uscată în orașul Răcari, sat...

Accident rutier produs în localitatea Teiș

Polițiștii din cadrul Biroului Rutier au fost sesizați cu...