Noaptea Muzeelor se pregăteşte pentru ediţia cu numărul 13

Date:

Muzeele din România îşi deschid porţile sâmbătă, 20 mai, la cea de a 13-a ediţie a Nopţii Muzeelor, alături de alte câteva mii de instituţii de gen din întreaga Europă, pentru o sărbătoare a colecţiilor şi a creativităţii care va transforma peisajul urban.
Reţeaua Naţională a Muzeelor din România (RNMR) anunţă că evenimentul din acest an aduce mai multe surprize la Bucureşti. „Dacă până acum, publicul s-a bucurat de oferta culturală a muzeelor, a organizaţiilor culturale, a asociaţiilor şi a galeriilor de artă, derulate în diverse zone şi spaţii neconvenţionale sau în curţile şi sălile de expunere ale muzeelor, anul acesta Reţeaua Naţională a Muzeelor din România va fi mai mult decât un promotor al evenimentului şi un furnizor de servicii complementare pentru public”, fiind prezentă cu un proiect curatorial complex- un concept original „muzeul în continuă transformare”.
Noul concept de muzeu va fi lansat oficial în perimetrul extins al Nod Makerspace, la două luni după Noaptea Muzeelor, dar va debuta chiar pe 20 mai cu o expoziţie dedicată diferitelor tipuri de locuire în Bucureştiul ultimilor 70 de ani. Proiectul curatorial va fi dezvoltat în parteneriat cu Simina Bădică (curator), cu o echipă de experţi independenţi şi cu Asociaţia VIRA.
Dragoş Neamu, manager proiect în cadrul RNMR şi iniţiatorul Nopţii Muzeelor în România, a explicat că proiectul a fost „gândit ca un muzeu care expune pe măsură ce îşi dezvoltă un nou conţinut şi colectează obiecte pentru o nouă temă sau destinaţie – poate deveni oricând un Muzeu al Muzicii Rock sau un Muzeu al Comunismului”. „Pentru a-l înţelege mai bine, va trebui să îl poziţionaţi între muzeul clasic şi cel al unui spaţiu alternativ pentru experimentare şi contact cu mediul creativ”, a mai spus Neamu. Şi pentru că dialogul devine tema centrală a poveştii propuse de Noaptea Muzeelor la această ediţie, el va putea fi extins şi în primul „spaţiu – cafenea” al evenimentului. „‘Cafeneaua’ va funcţiona în perioada premergătoare Nopţii Muzeelor, 15 – 19 mai, în cadrul Muzeului Naţional al Hărţilor şi Cărţii Vechi”, acesta dorindu-se a fi „spaţiul perfect pentru a facilita un dialog inspiraţional şi constructiv între muzeografi şi public, care este invitat să acceseze spaţiul şi să nu ezite în a oferi sugestii de implicare în dinamica unui muzeu”, în care cei interesaţi se vor putea „întâlni cu lectură, cu proiecţiile despre viaţa muzeelor” şi vor „putea socializa la o cafea şi în preajma deliciilor branduite şi inventate special pentru eveniment de către artizani ce ţin în viaţă micile bresle gastronomice locale”.

LĂSAȚI UN MESAJ

Vă rugăm să introduceți comentariul dvs.!
Introduceți aici numele dvs.

Acest site folosește Akismet pentru a reduce spamul. Află cum sunt procesate datele comentariilor tale.

Popular

Știri
Dâmbovița

Optimizarea SEO pentru bloguri. Cum să crești organic și să-ți monetizezi conținutul?

În anul 2024, pe măsură ce algoritmii motoarelor de...

Bărbat salvat de la moarte de către pompierii dâmbovițeni 

Un bărbat în vârstă de 70 de ani a...

Clipe de groază pentru un șofer 

Noaptea trecută, pompierii dâmbovițeni au fost solicitați să intervenim...

Incendiu puternic la un lan de grâu 

Alerta s-a dat la 112 și s-a solicitat intervenția...